Laget app mot depresjon

Psykiater Torbjørn Tvedten vil nå folk som trenger hjelp, men ikke får det. Han har utviklet en depresjonsapp.

Illustrasjonsbilde av deprimert par

SELVHJELP

Depresjonsappen kan være til hjelp ved mild til moderat depresjon.

(Illustrasjonsfoto: Shutterstock)

– God, mellommenneskelig terapi er fortsatt gull­standarden som bør tilbys. Men ikke alle får eller ønsker et slikt tilbud. Appen er ikke laget for å konkurrere ut noe, men for å avhjelpe, sier Torbjørn Tvedten, psykiater som holder til i Skien. Ni av ti får ikke den hjelpen de trenger, ifølge Tvedten.

– Du skal være ganske syk for å få rett til nødvendig helsehjelp i spesialisthelsetjenesten.

Tvedten har brukt 30 års erfaring med behandling av depresjon og puttet den inn i en app for nettbrett og mobil. Appen er interaktiv, slik at hvais du for eksempel skårer høyt på søvnløshet på en test, så vil søvntemaet bli med videre i behandlingsforløpet.

– Helst vil jeg nå dem som trenger hjelp, men ikke får det. Særlig godt voksne menn og ungdom, sier Tvedten som har erfaring for at velvoksne menn ikke oppsøker hjelp for depresjon.

Gratis depresjonstest

Hvis du vurderer å laste ned depresjons-appen, kan du først gå gjennom en gratis depresjonstest på nettsiden. Om resultatet er mild til moderat depresjon, kan du gå videre med appen. Ved alvorlig depresjon bør du sørge for å få hjelp av helsepersonell med en gang. Gjennom appen må du svare på spørsmål og gjøre oppgaver. For hver dag du bruker den, får du ni nye. Hvordan du svarer, bestemmer hva slags respons du får fra appen. For eksempel forslag til hvordan du kan bedre søvnen.

– Appen sier tidlig at hver oppgave kan gjøre deg friskere. Kan det være å overselge litt?

– Ja, jeg ser det. Men det er potensiale i hver oppgave, til å hjelpe deg med å bli lettere til sinns.

– Er dette et verktøy som egner seg til andre tilstander enn depresjon?

– Nei, dette er en depresjons-app. Mange psykiske problemer kan bedres med en app, som angst, dårlig selvfølelse og spiseforstyrrelser. Men for sykdommer som tvangslidelser og schizofreni er ikke apper egnet som behandling, sier Tvedten.

Programmet er bygget opp slik at man styrer følelser og kroppssymptomer ved å tenke og handle på en annen måte, og ved å redusere grubling som over­belaster hjernen.

«Mange psykiske problemer kan bedres med en app, som angst, dårlig selvfølelse og spiseforstyrrelser.»
Portrett av Torbjørn Tvedten

TEKNOLOGI

– Appen skal blant annet redusere grubling som overbelaster hjernen, sier Torbjørn Tvedten.

(Foto: Privat)

Forskning

Erik Røys har bipolar lidelse og bruker appen mot depresjon.

– Den hjelper meg til å være mer aktiv og gjøre de nødvendige tingene hver dag, som å passe forretningen og lage middag, og ting jeg har glede av. Det er viktig å bruke appen i en sosial kontekst, som å drøfte spørsmålene den stiller med venner, sier han.

Nå har Torbjørn Tvedten inne en søknad i Regional etisk komité, om et forskningsprosjekt som kan vise om appen virker.

– Resultatene får jeg ikke før over sommeren, så jeg kan ikke si foreløpig at det virker. Men appen har mange virksomme faktorer. Jeg har fått mange positive tilbakemeldinger, men enkelte slutter å bruke den etter tre­–fire dager. Ulempen er at når du er deprimert, orker du lite, sier Torbjørn Tvedten.

Vipps 12137