Close Menu

Ved å by på det lille ekstra utgjør Kristian Brujordet en stor forskjell for en variert gjeng stamgjester i Tromsø, skriver Rådet for psykisk helse i sin begrunnelse for årets Tabupris.

Prisen deler de hvert år ut til en person, organisasjon eller virksomhet som gjennom sitt virke bygger ned fordommer om psykisk helse, bryter tabuer og fremmer inkludering, omtanke og åpenhet om psykisk helse.

– Noen ganger handler åpenhet om å legge til rette for at andre mennesker skal få dele, blomstre og leve fulle liv, sier Tove Gundersen, generalsekretær i Rådet for psykisk helse i en pressemelding.

– Ved å ha en åpen holdning og finne løsninger for mennesker som ellers sliter tilbyr Brujordet et værested som utløser samspill og en følelse av egenverdi. For dette fortjener han Tabuprisen, fortsetter hun.

Ble nominert av stamgjest

En av stamgjestene på Egon i Tromsø er Emil C. Fredhammer. Det var han som nominerte Brujordet til hedersprisen. I nominasjonen skriver han blant annet:

«I en hverdag der vi psykiatriske pasienter ikke har noe holdepunkt å være til stede i, har Kristian Brujordet hatt en veldig gjev og sosial inkluderende holdning overfor meg som gjest på Egon i Tromsø i mange år».

Fredhammer beskriver en daglig leder som har stått for sosial inkludering, omtanke og fellesskap for gjengen han kaller «gutta», hvor alle føler seg hjemme, og bursdager og jul blir husket med gaver og kort.

«Jeg har etter hvert fått opprettet mange gode vennskap på restauranten», skriver han videre.

– Det er flott å få en slik pris. Man blir litt overveldet. Det er fint å føle at man betyr noe for noen, i hvert fall for Emil, sier Kristian Bujordet til NRK Tromsø.

Tabuprisvinner for 2024 Kristian Brujodet sammen med Tove gundersen, generalsekretær i rådet for psykisk helse

– Det er flott å få en slik pris. Man blir litt overveldet. Det er fint å føle at man betyr noe for noen, i hvert fall for Emil, sier Kristian Bujordet til NRK Troms og Finmark. (Foto: Charlotte Lundgren)

Håper på smitteeffekt

Tove Gundersen i Rådet for psykisk helse håper oppmerksomhet på betydning av raushet og inkludering kan få flere til å begynne prosesser som kan bidra til å gjøre livet bedre for andre.

– Utdelingen av Tabuprisen til Brujordet vil også være en honnør til alle ildsjeler som gir det lille ekstra til andre for å bidra til et bedre liv og en bedre hverdag, sier hun.

Gratulasjon fra helseministeren

Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre skal holde tale under tildelingen som skjer i Tromsø i dag tirsdag. I talen sier Vestre blant annet at Kristian Brujordet gjør en utrolig viktig jobb.

«Du har skapt en samlingsplass med rom for fellesskap og raushet. (…) Fellesskap er som vi vet viktig for oss mennesker. Vi har alle et grunnleggende behov for å føle at vi hører til og være en del av flokken. Det er bra for livskvaliteten og den psykiske helsen vår. Du er med på å gi avstand til ensomheten som vi vet at mange føler på i dag.» •

×
Kjære leser!
Hjelp oss å bekjempe stigma og fremme psykisk helse! Du leser Magasinet Psykisk helse, en uavhengig og redaktørstyrt publikasjon dedikert til å spre kunnskap og øke åpenhet - med kvalitetssikret innhold. Denne og mange av artiklene er gratis for leserne. Men vi trenger din støtte for å fortsette det viktige arbeidet. En liten donasjon kan gjøre en stor forskjell. Med bare 50 kroner kan du bidra til å:
• Spre viktig informasjon til flere som trenger det.
• Øke forståelsen og bekjempe stigmatisering.
• Gi håp og støtte til alle som sliter.
Doner nå via Vipps til 12137 og bli med i arbeidet for bedre psykisk helse for alle! Hjertelig takk for din støtte! Vennlig hilsen redaksjonen i Magasinet Psykisk helse.