Close Menu

Tabupris til samisk forfatter

Sara Kristine Vuolab (25) har fått Tabuprisen 2021. Hun har skrevet boka Gárži, en diktsamling på nordsamisk om spiseforstyrrelser, angst og depresjon.

bilde av tabuprisvinner Sara Vuolab

skummelt og ærefullt

- Når jeg får brukt samisk, så viser jeg hele meg, sier Sara Kristine Vuolab, som er vinner av Tabuprisen 2021.

(Foto: Liz Buer)

Smertefulle erfaringer rundt psykisk sykdom ligger bak Sara Kristine Vuolabs debutbok Gárži, som betyr «trangt» på norsk.

Den unge forfatteren ser på det som en ære å motta Tabuprisen, samtidig som det oppleves skummelt:

- Boka handler om å ikke få plass noe sted. Skriving er min plattform, fordi jeg er veldig stille til vanlig, sier Vuolab som ble mobbet og utestengt i skoletiden.

Tabuprisen deles ut av Rådet for psykisk helse. Begrunnelsen i år er: «Det er få andre vitnesbyrd som omtaler psykiske vansker på samisk, for selv om språket eksisterer har det ikke blitt tatt i bruk av det offentlige og i det offentlige rom. Prisvinneren våger å sette ord på egne psykiske problemer, og er åpen og modig der andre tier og tenker.»

Åpenheten rundt Vuolabs erfaringer i boka har fått mange til å rette oppmerksomheten mot psykisk helse i den samiske befolkningen. En rapport fra Mental Helse Ungdom viser at 75 prosent av unge samer har opplevd diskriminering som følge av etnisk bakgrunn.

Tilknytning til samisk identitet, kultur og språk er svært viktig for ungdom fra urbefolkningen.

Åpenhet er trygghet

Sara Kristine Vuolab sier det er svært viktig å kunne skrive på morsmålet:

- Jeg er veldig stolt over å være same. Når jeg prøver å oversette diktene til norsk, er det som om jeg ikke får sagt det på den måten jeg ønsker, sier prisvinneren.

Hun mener vi har mye å lære også om å ta imot åpenhet om psykisk helse. For henne gir åpenheten en trygghet som er essensiell for å kunne utfolde seg.

- Jeg vil at folk skal vite, så andre kan ta meg imot bedre. •

Les et lengre intervju med Sara Kristine Vuolab under tema urbefolkjning her.


Les hele magasinet - hver gang! Bestill abonnement her.

Close

Når du leser her...

… vil vi gjerne be deg om en tjeneste. Artiklene til magasinet Psykisk helse er gratis på nett. Vi har ikke laget noen betalingsmur, vi ønsker å nå flest mulig. Men å lage uavhengig journalistikk koster penger, og vi får ikke pressestøtte eller andre tilskudd. Derfor ber vi om din hjelp. Støtt oss ved å vippse for eks 25,- til 12137 så kan vi fortsette arbeidet med å nå ut om psykisk helse. Hilsen redaksjonen •

Vipps: 12137

×
Kjære leser!
Kjære leser, vi er stolte over å kunne tilby denne artikkelen gratis og tilgjengelig for alle. Magasinet Psykisk Helse er en uavhengig, redaktørstyrt publikasjon som leverer kvalitetssikret innhold med mål om å fremme åpenhet og øke kunnskapen om psykiske lidelser, forebygging og behandling.
Din støtte er avgjørende for at vi kan fortsette å dele verdifulle artikler med alle. Bidra med for eksempel 50 kroner via Vipps til 12137, og hjelp oss med å spre kunnskap og forbedre den psykiske helsen for alle. Takk for ditt bidrag!
Med vennlig hilsen Redaksjonen i Magasinet Psykisk Helse