Lukk

Ny podkast om psykisk helse

Hvor vanlig er det å høre stemmer i hodet? Dette og andre spørsmål får du svar på i magasinet Psykisk helses nye podkast «Stemmehøring».

Illustrasjonsbilde av person som holder øret åpent og bokstaver strømmer inn
(Illustrasjonsfoto: Shutterstock)

Podkasten Stemmehøring, er den første av flere programmer om psykisk helse-emner, laget av redaksjonen i magasinet Psykisk helse. Senere kommer en om OCD (tvangslidelser) og Psykisk helse har søkt om støtte til å lage flere podkaster.

– I podkasten om stemmehøring snakker vi om hva vi vet, hva vi ikke vet og hvordan det oppleves å høre stemmer. Fordelen med en podkast er at det er et radioprogram som du kan høre når du vil, med pc eller på telefonen, sier redaktør Cathrine Th Paulsen.

Vanlig fenomen

I denne podkasten samtaler redaktøren med Kenneth Hugdahl som er professor i biologisk psykologi og forsker på stemmehøring, og Solveig Kjus som er rom­fysiker og forsker ved Napha (Nasjonalt kompetansesenter for psykisk helsearbeid). Kjus har en schizofrenidiagnose med stemmehøring som ett av symptomene.

– Det er like vanlig å høre stemmer som å være venstrehendt, om lag ti prosent av befolkningen opplever hørselshallusinasjoner, sier Paulsen.

– Kan man høre stemmer uten å ha en diagnose?

– Ja, mange som hører stemmer har ikke psykiske problemer eller diagnoser, sier Paulsen.

Podkasten er støttet av Extrastiftelsen og kan lastes ned via magasinet Psykisk helses side på Soundcloud, eller du kan finne den på appen du vanligvis bruker til å høre podkast.

Programmet er laget i samarbeid med Vrang produksjon, som også lager Christine Danckes «Noia».

Del på sosiale medier