Close Menu
Info Karoline Skarstein (31)
Arrow

Leder i FRI Rogaland

Bor i Stavanger

– Hva mener du om debatten om at for få menn får dame?

– Å oppleve livet som ensomt og ikke få en partner er vanskelig, alle forstår det. Men å snu det og angripe kvinner er ikke rett vei å gå. Det er fullt mulig å diskutere de sosiale strukturene i samfunnet som gjør at det blir slik, uten å gå til angrep på noen.

– Hvem blir taperne i denne debatten, og blir noen vinnere?

– Alle taper litt. Den går ut over menn som sliter og kvinner som sliter, og blir en krangel om hvem det er mest synd på. Jeg tror mange føler at de ikke blir forstått. I dag snakker man gjerne om at det er flest menn som tar livet sitt, flest menn som faller ut av skolen og flest menn som sitter i fengsel. Men det er ikke de fleste menn. Det er en elite igjen på toppen som har alle de godene man kan ha. Menn dominerer fortsatt i styrene i næringslivet, for eksempel.

– Kan likestilling gå for langt?

– Nei, da er det ikke likestilling. Likestilling er å ha et prinsipp om felles rettigheter og like muligheter. Man kan ha for mye oppmerksomhet på en gruppe i den sammenhengen, da går det for langt.

– Hva er det beste som kan komme ut av denne debatten, om noe?

– Jeg håper at det gjør at vi kan sette oss ned og snakke om konkrete tiltak for menn som sliter. Kanskje gjøre noe med de fellene menn faller i. Når man sier at det er flere kvinner enn menn som tar høyere utdanning, skal man nekte kvinner å ta høyere utdanning? Det er kunstig å sette kjønnene opp mot hverandre. Menn sliter, kvinner sliter og noen flere menn enn kvinner sliter. Da må vi diskutere hva vi kan gjøre.

– Har du et råd til unge single menn og kvinner i dag?

– Jeg har mange! Først må man akseptere at Tinder ikke er et ideelt sted å møte andre mennesker. En del sosiale apper skaper kunstige sosiale situasjoner. Alt går så ekstremt kjapt. Man må ut og møte folk. Kanskje kvinner har et mer generelt behov for trygghet og velger mer selektivt? Vi må bygge en forståelse for at kvinner og menn tenker ulikt. Kvinner ser etter andre ting. Dessuten bør vi diskutere giftig maskulinitet og hva er det som gjør at forskjellene blir så store? Jeg tror også at mange gutter vokser opp i dag med ideen om at de må «jage kvinner». Vi må finne andre måter å snakke om seksualitet på. •

×
Kjære leser!
Hjelp oss å bekjempe stigma og fremme psykisk helse! Du leser Magasinet Psykisk helse, en uavhengig og redaktørstyrt publikasjon dedikert til å spre kunnskap og øke åpenhet - med kvalitetssikret innhold. Denne og mange av artiklene er gratis for leserne. Men vi trenger din støtte for å fortsette det viktige arbeidet. En liten donasjon kan gjøre en stor forskjell. Med bare 50 kroner kan du bidra til å:
• Spre viktig informasjon til flere som trenger det.
• Øke forståelsen og bekjempe stigmatisering.
• Gi håp og støtte til alle som sliter.
Doner nå via Vipps til 12137 og bli med i arbeidet for bedre psykisk helse for alle! Hjertelig takk for din støtte! Vennlig hilsen redaksjonen i Magasinet Psykisk helse.