Close Menu

Kunnskap om angst

SPØRSMÅLET: I fjor falt jeg stygt og ble lagt inn på et stort sykehus. Der fikk jeg et angstanfall, og forsto ikke selv hva det var. Men det gjorde ikke de ansatte der heller. Vet helsepersonell tilstrekkelig om angstanfall? Hilsen Britt
Bilde av sykehusseng med uklart filter
(Illustrasjonsfoto: Shutterstock)
SVAR: Både angst og angstanfall er vanlig. Angst opptrer ofte ved siden av depresjon. Men angst kan ofte opptre på en underlig måte med ulike symptomer. Særlig kan et angstanfall forvirre og skremme. Det er nok som du har erfart ennå et stykke til vi som helsearbeidere klarer å tenke både på kropp og sinn samtidig. Ettersom angst har en så kroppslig reaksjon med svette, uro, hjertebank, kortpustethet og svimmelhet må man som helsepersonell først utelukke somatiske årsaker. Det er nok det somatisk medisin først tenker på hvis noen får et anfall. Hvis man ikke finner noen somatisk årsak, sier mange: «det er jo bare angst». Men angst er slitsomt, ubehagelig og kan være svært energitappende.
Angst blir ikke borte med en gang, selv om en intellektuelt kan forstå hvorfor det kommer. Konflikter man ikke kan ta opp, noe man ikke vil si til en nær person, økonomiske problemer som ikke lett lar seg løse og andre utfordringer i livet som oppleves uløselig, kan alle gi angst. Angst kan behandles og fastlegene er i økende grad rustet til å behandle angst med samtale og kognitive teknikker. Medisiner, som også blir brukt til behandling av depresjon, kan dempe angst. Men det viktigste er å forstå hvorfor man har fått angst og så jobbe med de problemene som ligger bak. Man kan klare det selv, men får man ikke det til, er det viktig å oppsøke profesjonell hjelp. Et angstanfall kan komme plutselig og er noe helt annet enn å gå med angst og uro. Symptomene er svetting, kortpustethet, hjertebank, tørr munn, kalde hender, ørhet, svimmelhet, magesmerter. Mange blir ofte redde og kan puste så raskt og overfladisk at det fører til besvimelse. Personene rundt blir også redde fordi et angstanfall har så mange fysiske tegn at man først og fremst tenker på om det er noe fysisk galt, hvis man da ikke har opplevd det før. Så det var kanskje det som skjedde med deg da du var på sykehuset, fordi det ikke høres ut som du har vært plaget med angstanfall før. Veldig mange har opplevd angst før eksamen eller hvis de skal si noe i en forsamling. Men et angstanfall hvor man opplever å miste kontroll og får rare reaksjoner i kroppen er noe helt annet. Det er en svært vond plage å ha, og blir ofte ikke blir tatt på alvor og gitt god nok hjelp. •

Vipps: 12137

×
Kjære leser!
Hjelp oss å bekjempe stigma og fremme psykisk helse! Du leser Magasinet Psykisk helse, en uavhengig og redaktørstyrt publikasjon dedikert til å spre kunnskap og øke åpenhet - med kvalitetssikret innhold. Denne og mange av artiklene er gratis for leserne. Men vi trenger din støtte for å fortsette det viktige arbeidet. En liten donasjon kan gjøre en stor forskjell. Med bare 50 kroner kan du bidra til å:
• Spre viktig informasjon til flere som trenger det.
• Øke forståelsen og bekjempe stigmatisering.
• Gi håp og støtte til alle som sliter.
Doner nå via Vipps til 12137 og bli med i arbeidet for bedre psykisk helse for alle! Hjertelig takk for din støtte! Vennlig hilsen redaksjonen i Magasinet Psykisk helse.