Close Menu

Inkludering på kvinners bekostning?

Inkludering av transpersoner er for tiden et hett tema. Som kvinne med psykososial funksjonsnedsettelse som følge av seksuell vold er jeg skeptisk til at transkvinner, altså biologiske menn uten kjønnskorrigerende operasjon, nå skal kunne passere som kvinner.

Illustrasjonsbilde av dusjrom
(Illustrasjonsfoto: Shutterstock)

Inkludering av transpersoner er for tiden et hett tema. Som kvinne med psykososial funksjonsnedsettelse som følge av seksuell vold er jeg skeptisk til at transkvinner, altså biologiske menn uten kjønnskorrigerende operasjon, nå skal kunne passere som kvinner. Kvinnegruppa Ottar har spurt hvordan vi kan vite at en dømt voldtektsforbryter som krever å sone sammen med kvinner, faktisk er trans, når alt som skal til er å krysse av på et skjema. Det samme gjelder for eksempel kvinner på sykehjem, og vår mulighet til generelt å bruke lokaler som garderober og toaletter.

Noen av oss har en historie som gjør oss sårbare for å bli retraumatisert. Jeg har opplevd situasjoner som forsterker mine barndomstraumer. Som ung kvinne ble jeg en gang forsøkt voldtatt mens jeg var alene på dametoalettet på et diskotek. Den for meg ukjente mannen fikk dratt av meg klærne, men fordi han var beruset, hadde jeg flaks og fikk uskadeliggjort ham lenge nok til at jeg kom meg unna. En annen gang kom en fremmed mann inn i damegarderoben på et treningssenter mens jeg var alene rett etter å ha kommet ut av dusjen. Hadde han bare gått feil, slik han hevdet, ville han selvsagt unnskyldt seg og skyndet seg ut. Men han ble stående og prate i flere minutter. Jeg sto der uten å gjøre noe mens han snakket, for jeg ville ikke vise at jeg var redd, siden det var et godt stykke bort til resepsjonen og ganske høy lyd fra høyttalere som spilte musikk. Særlig «toalettepisoden» skremte meg veldig, og jeg har etterpå mange ganger vært redd på toaletter når det ikke har vært andre kvinnelige gjester eller ansatte i umiddelbar nærhet.

Jeg har lest og hørt om menn som gjør nærmest hva som helst for å få se nakne kvinner. Noen setter opp skjult kamera på et offentlig toalett, andre borer kikkhull i veggen til toalett, dusj eller solarium. En huseier monterte usynlige kameraer i leiligheten han leide ut til en kvinne og hennes datter. Dermed ser jeg det som høyst sannsynlig at slike menn også kan fake trans og oppsøke lokaler hvor kvinner kler av seg. Som Kvinnegruppa Ottar understreker: Kvinner i konkrete, ubehagelige situasjoner vet ikke hvilket juridisk kjønn vi står overfor. En følge vil være ekskludering av mange kvinner med traumer etter menns vold og overgrep. •

Les også innlegget fra Hanna Adam:

Ekskludering pga. oppkonstruerte problemstillinger


Vipps 12137

×
Kjære leser!
Denne artikkelen er gratis og åpen for alle. Magasinet Psykisk helse er en uavhengig, redaktørstyrt publikasjon, med kvalitetssikret innhold. Vårt formål er å skape åpenhet og øke kunnskapen i befolkningen om psykiske lidelser, forebygging og behandling. Bli med å bidra slik at vi kan holde flere artikler åpne for alle lesere! Støtt oss med f. eks. 50 kroner til vipps 12137. Takk for alle bidrag til en bedre psykisk helse for alle!