Close Menu

40 minutter om OCD

– I prinsippet kan alle få OCD når som helst i livet, dersom man forsøker å ta kontroll på vonde og vanskelige tanker ved å utføre ritualer. Det er viktig å vite at man kan bli frisk, sier professor Gerd Kvale i denne podkasten.
Bilde utenfor studio av Gerd Kvale, Marius Schjetne og Cathrine Th Paulsen
I podkasten OCD – tvangslidelse samtaler redaktør Cathrine Th Paulsen med Marius Schjetne fra foreningen Ananke og professor Gerd Kvale om tvangshandlinger, firedagers behandling og tilfriskning.

Ritualene er motoren

Omlag én til to prosent av befolkningen er beregnet å ha OCD - som står for Obsessive-Compulsive Disorder, eller tvangslidelse som det kalles på norsk. Gerd Kvale er professor i klinisk psykologi ved Universitetet i Bergen og leder av Bergen Center for Brain Plasticity, som samarbeider tett med Klinikk for 4-dagers behandling i Helse Bergen. Eksponeringsbasert behandling vil si å møte angsten og oppsøke det som gir ubehaget, men ikke gjennomføre ritualer man ellers gjør. – Motoren i OCD-lidelsen er ritualene. Uten ritualer ingen OCD, sier Kvale. Marius Schjetne er likeperson i foreningen Ananke. Det vil si at hvis man trenger noen å snakke med om OCD fordi man har det selv eller er pårørende til en som har det, kan man ta kontakt med ham. – Noen kan tro at alt blir helt bra etter fire dager. Det er ikke gitt. De fire dagene for meg var en liten katastrofe, forteller han. – Det var først et år etter behandlingen at ting begynte å løsne og gå i riktig retning, og det takker jeg firedagers-en for. Og dette syns jeg er viktig å nevne for andre som kanskje er eller havner i samme båt som meg. Dersom firedagers-programmet ikke gir umiddelbare resultater, så er det likevel håp og gode sjanser for å bli frisk.

Oppfølging

Etter 4-dagersbehandlingen følges den enkelte opp ved å registrere daglig hvordan man jobber med å få endringen på plass i hverdagen. En ekspert på firedagersformatet ringer opp etter ti dager for å høre hvordan det går, og tre måneder senere inviteres man til en kort oppfølgingssamtale. – Når man tar sjansen på å helhjertet avstå fra tvangshandlinger, skjer det en endring. Man kan bli svært overrasket over hvor raskt det går når man først går fullt og helt i gang, sier Gerd Kvale. • Mer om behandling og tilfriskning i hele podkasten som ligger her, og som du kan finne på Spotify, Itunes og andre podkast-apper.
×
Bli med å bidra!
Du leser Magasinet Psykisk helse, dedikert til å spre kunnskap og øke åpenhet - med kvalitetssikret innhold. Denne og mange av artiklene er gratis. Men vi trenger din støtte! En liten sum kan gjøre en stor forskjell. Med bare 50 kroner kan du bidra til å:
• Spre viktig informasjon til flere som trenger det.
• Øke forståelsen og bekjempe stigmatisering.
• Gi håp og støtte til alle som sliter.
Doner nå via Vipps til 12137 og bli med i arbeidet for bedre psykisk helse for alle! Hjertelig takk for din støtte! Vennlig hilsen redaksjonen i Magasinet Psykisk helse.