– I prinsippet kan alle få OCD når som helst i livet, dersom man forsøker å ta kontroll på vonde og vanskelige tanker ved å utføre ritualer. Det er viktig å vite at man kan bli frisk.
– OCD kan starte ved at det dukker opp en tanke som oppleves som helst forferdelig, for eksempel «hva om jeg kommer til å smitte andre med noe farlig, kanskje noe de blir alvorlig syk eller dør av», «tenk om huset brenner ned fordi jeg har glemt å slå av kaffetrakteren», «tenk om jeg kommer til å skade barnet mitt – hva om jeg plutselig kommer til å miste kontrollen – og gjøre vold». Oftest er det tanker som de aller fleste kan ha, uten at vi gjør noe mer med dem enn å la dem passere. Kjernen i å utvikle OCD er at tankene, eller konsekvensene av tankene, oppleves som så ille at man gjør det man kan for å forhindre at tankene skal komme, eller for at de fryktede konsekvensene skal inntreffe. Ofte kan det også være slik at hver tvangshandling oppleves som et lite offer eller investering for å forhindre at noe forferdelig skal skje, litt som å kjøpe forsikring, sier Gerd Kvale.
Gerd Kvale er professor i klinisk psykologi ved Universitetet i Bergen og leder av Bergen Center for Brain Plasticity, som samarbeider tett med Klinikk for 4-dagers behandling i Helse Bergen. Behandlingsopplegget tilbys også ved de fleste andre helseforetak i Norge. Eksponeringsbasert behandling vil si å møte angsten og oppsøke det som gir ubehaget, men ikke gjennomføre ritualer man ellers gjør.