Lukk

Tabuprisen for inkludering og åpenhet

I dag ble årets tabupris tildelt Kristian Brujordet for sin stillferdige innsats for inkludering og tilrettelegging av møteplasser for mennesker som trenger det. Å oppleve fellesskap er betydningsfullt for den psykiske helsa.

-For å motvirke ensomhet og utenforskap trenger vi en folkebevegelse. Årets tabupris viser det store i det lille – og at hver og en har noe å bidra med. Dette er et skritt på veien til mer åpenhet og inkludering, sa generalsekretær i Rådet for psykisk helse Tove Gundersen under utdelingen.

Kristian Brujordet er daglig leder i restaurantbransjen og utdelingen av Tabuprisen er en honnør til alle ildsjeler som gir det lille ekstra til andre.

– Det er flott å få en slik pris. Man blir litt overveldet. Det er fint å føle at man betyr noe for noen, sa Kristian til NRK før utdelingen.

Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre sendte en videohilsen hvor han trakk frem Brujordets innsats for å fremme fellesskap og tilhørighet – og å legge til rette for mer åpenhet.

-Du skal være stolt av at de rundt deg ville at denne prisen skulle gå akkurat til deg. Du har skapt en samlingsplass med rom for fellesskap og raushet. Dette skaper tilhørighet, det gir mestring og det gjør samfunnet vårt bedre. Fellesskap er viktig for oss mennesker og vi har alle et grunnleggende behov for å føle at vi hører til og være en del av flokken. Det er bra for livskvaliteten og den psykiske helsen vår, sa Vestre i sin hilsen og gratulerte med velfortjent pris.

Ved å by på det lille ekstra utgjør Kristian Brujordet en forskjell for en gjeng stamgjester i Tromsø. Emil er en av dem og det var han som nominerte Brujordet til årets tabupris. Han holdt en varm takk til Kristian som gjennom mange år har gitt plass til «gutta».

-Kristian har skapt en plass for oss.  Entusiasmen og inkluderingen smitter over på oss alle. Jeg er så glad for at du får denne prisen for alt du har lagt ned, sa Fredhammer i sin takketale til Kristian.

Ved å ha en åpen holdning og finne løsninger for mennesker som sliter tilbyr prisvinneren et viktig værested.

-Vi som samfunn snakker mye om åpenhet. Du har bidratt ved å romme folk som opplever å bli sett, feiret og få ta del i et nettverk.  Betydningen av å høre til er en sentral beskyttelsesfaktor for å opprettholde daglig fungering og livskvalitet. Ved å ha en åpen holdning og finne løsninger for mennesker som ellers sliter tilbyr Kristian et værested som utløser samspill og en følelse av egenverdi. For dette fortjener du Tabuprisen, sa generalsekretær i Rådet for psykisk helse Tove Gundersen til prisvinneren.

Om Tabuprisen:

Tabuprisen er en heders- og ærespris fra Rådet for psykisk helse som kan tildeles personer, organisasjoner og/eller virksomheter som gjennom ord og handling gjør en innsats for å bygge ned fordommer om psykisk helse, bryte tabuer, fremme inkludering, omtanke og åpenhet om psykisk helse.

Mer om Tabuprisen og tidligere prisvinnere.

Kontakt:

Charlotte Lundgren, spesialrådgiver Rådet for psykisk helse tlf 924 22 209, charlotte.lundgren@psykiskhelse.no

Del på sosiale medier