Lukk

Tro, håp og utdanning

Go Campus er et rådgivningsprogram der elever med ulike psykiske helseplager får hjelp til å takle overgangen til høyere utdanning. Konseptet er enkelt og Rådet for psykisk helse vil at dette skal bli et tilbud til alle elever i videregående skoler. Det fikk statsministeren klar beskjed om i Bergen 9. september 2015.

Bildet viser statsminister Erna Solberg sammen med tidligere Go Campus-elever

Berørt

Statsminister Erna Solberg ble rørt og engasjert av elevenes historier og erfaringene med Go Campus.

– Takk for en morgen med rørende og vonde historier, men likevel med mye håp, var Erna Solbergs twittermelding til Rådet for psykisk helse, rett etter møtet i Bergen onsdag.

En dag med håp, men også med visshet om en langt bedre fremtid enn om de ikke hadde hatt Go Campus-opplegg på sin videregående skole. Dette var budskapet fra mange av de tidligere elevene som har deltatt i prosjektet. Go Campus er en rådgivningsmetode - et program som ved oppsøkende, utadrettet og gruppebasert veiledning hjelper unge med ulike psykiske helseplager i overgangen til høyere utdanning. Prosjektet er nå i sin siste fase, og på seminaret i Bergen ble både metodikk og resultater så langt, presentert. Men det viktigste av alt, og det som gjorde mest inntrykk på alle i salen, inkludert statsministeren, var historiene som ble fortalt. Sterke fortellinger fra unge mennesker som ikke trodde på egne evner, eller ikke visste om mulighetene som fantes. Som hadde gitt opp seg selv, men som ble sett av noen der det var aller viktigst - i en skolesituasjon som fort kunne ført til avbrudd og nederlag - men som ble snudd til trygghet og seier.

– Noen ganger kan man ikke telle det som virkelig teller, sier prosjektleder for Go Campus, Benedicte Blytt.

– Men vi teller både livsgevinster og samfunnsegvinster. Og faktum er at åtte av ti av av dem som har fullført videregående med Go Campus som rådgivningsprogram, er nå videre i høyere utdanning. Det er et frafallstiltak som virker!

Statsminister Erna Solberg hadde et eget møte med ungdommene i forkant av seminaret. På scenen sitter hun sammen med dem, og lytter til de ti historiene - forskjellige i innhold, men felles var at et vanskelig utgangspunkt hadde blitt snudd til gode erfaringer og lyse fremtidsutsikter.

– Det er viktig for oss politikere å høre historiene, sa Erna Solberg, tydelig rørt.

– Jeg har snudd mine livserfaringer til styrke, og alt jeg har opplevd har blitt en ressurs, var noe av det Sara kunne formidle, og avsluttet med: - Alle har en psykisk helse.

– Go Campus burde bli et tilbud til alle elever i alle videregående skoler, var noe av Mais budskap. Og det er dette Rådet for psykisk helse vil jobbe videre med.

Politikere, skoleledere og rådgiverere: Kjenn deres besøkelsestid og Go Campus.

Del på sosiale medier