Close Menu

SVAR: De siste årene har vi opplevd en pandemi, og krig tett på våre nærområder. For mange har nok dette vært en brutal øyeåpner: Man har skjønt at «evig trygghet» er en illusjon. Andre har det motsatt: Man har fått sine bekymringer bekreftet, og opplever at verden stemmer bedre når også folk rundt en er i et visst krise­modus. Når det står KRISE med fete typer i avisen, blir man faktisk mindre urolig. 

Men hvordan kan man egentlig forberede seg mentalt på krise, spør du. Takk for spennende spørsmål! Jeg vil snu litt på det og starte med det vi kaller praktisk beredskap. På myndighetenes liste over det vi bør ha liggende hjemme i tilfelle krise, står det blant annet fyrstikker, boksemat og vann. Listen er altså veldig konkret, men ved å ha et slikt lite privat lager, styrkes vi også mentalt. Vi ser at vi er i stand til å greie oss selv noen dager, også om strømmen skulle gå eller butikkene bli stengt. Å forberede seg mentalt, handler altså om å vite at vi har kapasitet til å greie oss gjennom noen uforutsette hendelser.

Stikkordet her er uforutsett. Nå brukte jeg pandemi og krig som eksempel, men krise kan jo komme i mange former, også noe vi ennå ikke har tenkt på. (Hvem var særlig opptatt av pandemi før? Ikke jeg i alle fall). Det betyr at det ikke er mulig å forberede seg på alle
scenarier, verken praktisk eller mentalt. Å innse det, kan faktisk ta bort noe av frykten. Når vi øver oss på å skille mellom det vi kan gjøre noe med og det som er utenfor vår kontroll, blir vi tryggere i oss selv. Vi tar noen enkle forhåndsregler og benekter ikke at kriser kan oppstå. Men så må vi legge beredskapen bort og fortsette å leve livet vårt slik det er nå, med små og store hverdagskriser, små og store hverdagsgleder. Vi har det som trengs dersom det skulle skje noe vanskelig, må vi si til hverandre.

I tillegg til det lille lageret av boksemat og fyrstikker langt inne i skapet, har vi fantasi nok til å finne nye løsninger, og omsorgsevne nok til å greie å ta vare på hverandre. Dersom krisen skulle oppstå. •

Advokat Helge Hjort, psykiater Ann Færden, post.doc. Ann-Mari Lofthus og psykolog Cecilie Benneche svarer på spørsmål om juss, psykiatri, velferd og psykologi. 

Send inn ditt spørsmål til redaksjonen@psykiskhelse.no

Kjære leser!
Du har nå lest en gratis artikkel. Magasinet Psykisk helse er en uavhengig, redaktørstyrt publikasjon, med kvalitetssikret innhold. Bli med å bidra slik at vi holde flere artikler åpne for alle! Støtt oss for eksempel med 50 kroner til vipps 12137. Takk for alle bidrag!