Close Menu

– Det viktigste vi kan gjøre for å forebygge psykiske lidelser er å trene. Det er viktigste vi kan gjøre for å forebygge depresjon er å trene, sa «Treningslegen» Ole Petter Hjelle under Norges første nasjonale fagkonferanse om høyintensitetstrening som medisin (HIT), som ble arrangert i Oslo under Verdensdagen for psykisk helse 10. oktober.

Hvis trening var en pille

Hjelle er tidligere hjerneforsker og arbeider i dag som fastlege. På ti år kan han bare telle fem ganger hvor han har fått tilbake en såkalt epikrise fra spesialisthelsetjenesten hvor det står at pasienten har vært igjennom et treningsprogram som del av behandlingen for psykiske lidelser.

– Hadde vi hatt en pille med samme effekt som det trening har, ville det vært verdens mest solgte legemiddel, sa fastlegen, etter at han hadde bedt publikum om å se for seg en medisin som kan love alt det trening kan:

Et lenger og bedre liv. Redusere sannsynligheten for å bli syk av angst og depresjon, hjerne- og hjerteslag, demens og diabetes type 2. Gir deg skarpere konsentrasjon og oppmerksomhet. Gjør deg mer kreativ, bedre på å planlegge og å gjennomføre oppgaver. Gjør at du håndterer stress bedre. Løfter humøret ditt og sannsynlig også gjør deg mer intelligent.

«Ingen» pusher trening på leger

– Siden 90-tallet har vi hatt dokumenterte effekter av den enorme gevinsten trening har på den psykiske og fysiske helsen, sa Hjelle og stilte spørsmål om hvorfor vi da ikke er kommet lenger. Svaret tror han ligger i at trening som medisin ikke har en mektig industri bak seg som møter opp på legekontoret og fremsnakker treningen, slik som legemiddelindustrien gjør med nye legemidler.

Men feltet er i endring, noe den nasjonale fagkonferansen er et tegn på. Fagpersoner fra St. Olav Hospital i Trondheim var tungt representert under konferansen. I deres døgnbehandling av ruspasienter er det nå obligatorisk med tre høyintensitetsøkter i uka. Upublisert forskning viser at helseeffekten er svært stor.

Hjelle selv siterte annen forskning fra Trøndelag. Den store og pågående HUNT-studien har vist at jo mer du beveger deg, desto lavere sannsynlighet har du for å utvikle depresjon.

– Studien viste hvor lite som skulle til. En treningsøkt i uka reduserte sannsynligheten til å utvikle depresjon med 45 prosent. Hadde en pille hatt samme effekt hadde vi hørt om den alle sammen.

Så mye (lite) trening trengs

Ja, for hvor mye må man trene?

For det beste resultatet på helsa må du trene mellom 10 og 14 timer med høyintensitetstrening i uka, sa Hjelle. Høyintensitetstrening betyr en puls på 85 prosent og mer av makspuls. 10 til 14 timer er det bare toppidrettsutøvere som driver med.

Den gledelige nyheten er derfor at du ikke trenger å trene mer enn en halvtime tre ganger i uka hvor du blir skikkelig sliten, for å oppnå 90 prosent av helsegevinsten.

Men for mange, og spesielt de av oss som allerede sliter med angst og depresjon, er tre treningsøkter i uka også helt umulig. Det vet Hjelle, han har vært der selv, da han, med all den kunnskapen han besitter, gikk på en smell for noen år siden, og klarte ikke å gå en liten tur en gang. Han måtte få venner til å dra han ut, og han startet i det små. Det er tipset han gir også til andre: Start med turen ut til postkassa. For betydningen av å bare røre seg litt, sammenlignet med ingenting, er stor, og sakte kan du øke distanse og intensitet. •

Nasjonal konferanse om høyintensitetstrening som medisin (HIT) ble arrangert av Rusfeltets hovedorganisasjon, Høyintensitetstrening som medisin og Rådet for psykisk helse. Sistnevnte utgir magasinet Psykisk helse, men redaksjonen arbeider uavhengig av organisasjonen i et selvstendig redaksjonelt magasin.

 

Kjære leser!
Denne artikkelen er gratis og åpen for alle. Magasinet Psykisk helse er en uavhengig, redaktørstyrt publikasjon, med kvalitetssikret innhold. Bli med å bidra slik at vi holde flere artikler åpne for alle lesere! Støtt oss for eksempel med 50 kroner til vipps 12137. Takk for alle bidrag til en bedre psykisk helse for alle!