Close Menu

– Jeg prøver å sette ord på hvordan det er å ha angst, på en litt folkelig måte, sier Marit Morch Olsen i et intervju gjort som videosamtale.

Hun er en blid og humørfylt dame, men har i mange år levd med en angstlidelse. Hun har også hatt perioder med depresjon og utmattelse. Olsen jobbet som sivilingeniør, men da hun etter hvert fikk to barn ble totalbelastningen for stor. Lite søvn og bruk av mye krefter for å holde angsten i sjakk gjorde at kroppen sa stopp. Nå bruker hun mye tid på Instagram-kontoen sin, som har mer 23 000 følgere.

– Jeg har alltid hatt mye humor og selvironi i livet. Så kom jeg over noen utenlandske Instagram-kontoer med humor om psykiske lidelser, og tenkte at dette trenger vi på norsk også, sier Olsen.

Galgenhumor

– Føler du at humor hjelper i sykdommen?

– Ja, det er befriende å kunne le av det man går gjennom med litt galgenhumor. Det er jo vanskelig å ha en psykisk lidelse, men fint å kunne se det komiske i situasjonen. Humor gjør det også lettere å snakke om det, da blir det ikke så skummelt. Det er et signal om at det ikke er så farlig. For hvis man i tillegg skjuler lidelsen, og skammer seg over det, blir det en enorm tilleggsbelastning, sier hun.

En av postene hennes på Instagram-kontoen viser et møte med en gruppe alvorlige, sortkledde menn rundt et bord, der teksten sier: «Jeg som diskuterer med meg selv hva folk ikke liker ved meg».

– Det er en ganske røff selvironi?

Marit Morch Olsen smiler:

– Ja, men det er en stor del av manges angst å gå rundt og lure på hva andre tenker om en. Jeg prøver å spre kunnskap. Angst er så mye forskjellig og kan vise seg på forskjellige måter. Fordommer finnes, og de må basere seg på manglende kunnskap, sier hun og understreker at hun personlig bare har positive erfaringer ved å være åpen.

Olsen får mange tilbakemeldinger på innleggene på Instagram, i tillegg til private meldinger.

– Det er givende og motiverende. Jeg blir helt rørt, og det viser at det jeg gjør har en virkning. Jeg har opplevd at mennesker har kjent seg igjen i det jeg deler, og faktisk søkt hjelp. Mange forstår kanskje at de sliter, men vet ikke hva det er. For eksempel et panikkanfall – det er mange som ikke vet at det er angst.

Unngå å bli krenket

– Er det noen som reagerer på at du tuller med psykiske lidelser?

– Nei, det er stort sett positivt. Jeg tror folk synes det er befriende, for å snakke om psykisk sykdom blir fort mørkt og dystert. Det er det jo også, men jeg tror vi trenger humoren som en motvekt.

– Er det greit å tulle tilbake med en som har angst?

– Jeg blir kjempeglad når noen tuller tilbake! Det viser at de er trygge på meg og har tillit. Det er suverent. De fleste mener og vil godt. Kanskje blir det litt klønete, men det er viktig å ikke bli for lett krenket. Da gjør man seg selv en bjørnetjeneste tenker jeg. Andre blir redde for å si feil. Jeg mener at vi som har psykiske lidelser må være rause tilbake, for det er ikke alltid så lett for utenforstående å vite hva man skal si, sier Marit Morch Olsen.

Hun har også laget en medlemsportal på Facebook. Det skal være en trygg plass for å dele erfaringer med angst.

– Mange føler seg aleine med det de sliter med. Med mindre man selv har kjent det på kroppen, er det ikke så lett å forstå. Jeg tenker også det kan være et steg i retning av å være åpen. •

Info Marit Morch Olsen (39)
Arrow
Kjære leser!
Du har nå lest en gratis artikkel. Magasinet Psykisk helse er en uavhengig, redaktørstyrt publikasjon, med kvalitetssikret innhold. Bli med å bidra slik at vi holde flere artikler åpne for alle! Støtt oss for eksempel med 50 kroner til vipps 12137. Takk for alle bidrag!