Close Menu

– Vi må ta vekk skammen rundt psykiske problemer. Selv om det er blitt mer åpenhet enn før, gjenstår det å vise hvor vanlig psykisk lidelse er, også det å være pårørende.

Marianne Borgen ser plutselig alvorlig og litt fortvilet ut. Intervjuet har vart en times tid, og ordføreren har vært blid og sprudlende oghar fortalt om oppveksten på Veitvet og alle skiarrangementene hun deltok på i vinter, men så sier hun:

– Jeg har vært pårørende. Jeg har sett på nært hold hva det gjør med en familie hvor en har psykisk lidelse. Den maktesløsheten man kjenner, hvor redd man er i perioder, og hvor dårlig samvittighet man har, det har jeg kjent på.

Først og fremst er det som svigerdatter hun har følt på det.

– Jeg er veldig opptatt av at vi må snakke med barn av psykisk syke om skyld og skam. Dette jobbet vi mye med da jeg var ansatt i Redd Barna. Vi hadde et prosjekt på Blakstad sykehus. Barna til pasientene fikk en samtalegruppe og fikk oppleve at de ikke var alene med sine erfaringer. Barna fikk det bedre, og foreldrene, som var innlagt, fikk det også mye bedre.

Kjære leser!
For å lese hele saken må du være abonnent. For kun 59 kr/mnd får du tilgang til hele magasinet.