Gå til Rådet for psykisk helse
Logg inn
Samfunn
Mestring
Meninger
Kultur
Forskning
Om oss
Logg inn
Logg inn
Lukk
Søk
Samfunn
Kultur
Mestring
Meninger
Forskning
Bli abonnent
Om magasinet
Innsending artikler
Annonser
Logg inn
Søk
Kultur
Foto
Å finne seg selv i skyggen av minneorda
Fotoboka «Far og eg» skildrer minner og tanker rundt det å miste en forelder som barn.
Regn, torden og psykose
Alt er litt ustabilt og usikkert i boken hennes: været, traumer, relasjoner og psykiske reaksjoner. Og hva kan man egentlig velge selv, spør forfatter Anne Elvedal.
Foreldre bombarderes av råd
Selvhjelpsbøker, kurs og podkaster. Maria og Stian Lorentzen-Spydevold tror alle rådene gjør foreldre mer usikre.
Smerte som ikke forsvinner
– De fleste har et forhold til selvmord på en eller annen måte, sier forfatter Maria Kjos Fonn.
– Vi trenger et gutteløft
På brytermatta var han rå kraft. Men Felix Baldauf savnet trygghet og kjærlighet i seg selv. Nå vil han hjelpe andre menn som sliter bak fasaden.
Marihøna
Vinnerteksten i SKRIV2024 - skrivekonkurranse med tema «Hverdagshelt».
Sex, drugs and rock’n’roll, og andre ødeleggende mønstre
– Mange søker yoga med en sårbarhet
Yoga skal styrke kropp og sinn, men i Heidi Sævareids nye roman «Positurene» blir konsekvensene ødeleggelse snarere enn oppbygging.
Harde knekkebrød og myke toner
Visegruppa Håp er klar for sommerens God nok-festival. – Når du ikke føler håp er det farlig, sier Anna Holand i duoen.
– Vi flinker oss ihjel
Hvile. Gå en liten tur. Spise noe godt. Ta på seg noe fint. Male. Bli nordnorsk forbanna. Mange små ting har bidratt til å gjøre artist Sandra Lyng frisk.
Pris for kritikk av psykisk helsevern
Filmskaper Ellen Ugelstad hedres med ytringsfrihetspris i psykisk helsevern sammen med leder for Stopp Diskrimineringen, kriminolog og aktivist Berit Vegheim.
Gullklokken
Snart 40 år og tenåring
– Jeg ser mer klart etter at jeg våknet opp fra psykiatrien, sier Ane-Martha Tamnes Hansgård. Hun har laget film om sitt årelange strev med diverse diagnoser og legemidler hun prøvde å slutte med.
Selvmordsforsker:
– Filmen romantiserer selvmord
Filmen «Søstre elsker evig» om et planlagt selvmord og tiden etterpå har premiere 12. april. Selvmordsforsker Fredrik Walby er kritisk, og sier filmen krysser viktige grenser. Regissør Sigve Endresen er ikke enig, men han er glad for debatten.
Begjær i blikket
Gjennom tiår har Wencke Mühleisen identifisert og løftet kjønnstabuer i kulturen. Nå er det den eldre kvinnens seksuelle begjær hun utforsker.
– Nettene var mine
Marie Næss hatt alvorlig psykisk lidelse siden hun var 15 år. Nå har hun utgitt bok fra de sykeste og tøffeste periodene i livet sitt.
Kunstnerisk frihet
Kunstutdannelse i Agder fengsel ble til stor utstilling på Kunstnernes hus. – Før så jeg mørkt på alt. Etter å ha funnet kunsten, har jeg mer håp, sier Henrik Arentz.
Hjemmet for de usynlige
– Historien om Harastølen kan lære oss om respekt for enkeltmennesket, sier forfatter Oddrun Midtbø. Bygningen i fjellsiden i Luster var hjem for psykiatriske pasienter i over 30 år.
Novelle
Elefanten
Jeg fomler forgjeves etter ord i en språkskuff som nesten er tom ved feriens start – oppi ligger bare døde batterier, un cerveza og noe malplassert italiensk. Knapt en time unna pryder norske navn barer som viser Bodø/Glimt-kamp på lørdag og de lokale har tatt til seg turist-tunge, men her i arbeiderstrøket lesper innbyggerne av seg katalansk i en forrykende fart.
Axel Frønes:
– Jeg klarte ikke å snakke med noen om hvordan jeg hadde det
Diktene Axel Frønes begynte å legge ut på Instagram to uker inn i pandemien har gjort ham til en av landets bestselgende poeter.
Det normale er traumer. Like bra å innse det
Vi lever i omgivelser hvor de små traumene har lært oss å sette kork på følelsene, ifølge Meg Arroll. Gabor Maté mener traumer er regelen, ikke unntaket.
Ondskapens appell
Krimforfatter Helene Flood og volds- og traumeforsker Helene Aakvaag holder seg med det verste i oss.
Bokutdrag
Inn til beinet
"Det går for fort, kroppen vokser fra meg, sier hun på vei til rommet. ... " Les utdrag fra romanen "Være til" om en ung jente med spiseforstyrrelser.
– Jeg vil fortelle hva tvang er
– Vi hører om beltelegging, men vi har aldri sett det på norsk film, sier filmskaper Ellen Ugelstad, aktuell med den sjangerblandende langfilmen The Recovery Channel.
– Å skrive kan gjøre vondt i kroppen
Skeivt, funksjonsnedsatt, ensomt, smertefullt, utstøtt, gammelt, fornedret - og det lyse i alt sammen. Det er stoffet til forfatter Bjørn Hatterud.
Skriv 2023
Den gode følelsen
«Lurer på om det egentlig er verdt det. Klarer det aldri og det er alltid mer.» - Her er vinnerteksten i Skrivekonkurransen 2023.
Impuls:
Omfavnende, glitrende, farlig
Drømmen om den fraværende kvinnen sier mye om lengsel, kommunikasjon og om tiden vi lever i.
Med sinne som motivasjon
Navnet hennes er et av de største på Notodden Bluesfestival i august. Rusmisbruk og en bipolar lidelse har ikke stoppet amerikanske Beth Hart.
Hilser på følelsene
- Jeg ser så mange voksne som ikke klarer å snakke om følelser, sier forfatter Elisabeth Moseng. Hun håper barneboka hennes kan hjelpe nye generasjoner.
– Alle unge er «deprimerte». Det gjør det vanskeligere å stå fram om du sliter
Tre avgangselever om pandemiårene, selvdiagnostiseringen og åpenhetskultur.
Vis mer
Vi bruker informasjonskapsler for statistikk og informasjon om besøkendes samhandling med nettsiden vår.
Ok
Personvern