Lukk

Å skjære bort følelser

Hvordan er det å ha så vonde og vanskelige følelser at den eneste måten du kan fortelle om dem på er å kutte deg selv med en kniv eller et barberblad? Les vårt innlegg om selvskading, som har vært publisert i mange aviser. 

Hvordan er det å ha så vonde og vanskelige følelser at den eneste måten du kan fortelle om dem på er å kutte deg selv med en kniv eller et barberblad? Samtidig opplever du etterpå at det fortsatt ikke er noen som ser deg eller forstår deg. I stedet skjuler du arrene og sporene av at du har det skikkelig kjipt. 

Illustrasjon: Jente som har merker etter kutt på armen.

Å skjære bort følelser

Hvordan er det å ha så vonde følelser at det hjelper å skjære eller kutte seg?

(Illustrasjonsfoto: Colourbox)

Selvskading er å påføre ens egen kropp smerte, skader eller sår. I følge Nasjonalt senter for selvmordsforskning og -forebygging defineres selvskading som en skade en person har påført seg selv med vilje, men uten at hensikten har vært å dø. 

Generalsekretær Tove Gundersen skriver i innlegget at for noen er det å skade seg en del av grenseutforskningen unge gjør, mens for andre kan det være symptom på alvorlig psykisk lidelse. Det kan finnes både psykologiske, medisinske og biologiske forklaringer på at noen skader seg selv. 

«Selvskading er ikke noe man gjør for moro skyld, og bør ikke bagatelliseres»

Foreldre må snakke med barna om hvordan de har det. Det er bedre å sette ord på følelser enn å brenne inne med dem. Barn og unge må lære at livet har opp- og nedturer. Snakk sammen om forventningspress og at ingen er perfekte. Foreldre må støtte ungdommene sine i at de er gode nok, og er verdifulle som mennesker. Livet svinger for alle, det er normalt å ha det vanskelig i perioder, skriver Tove Gundersen i innlegget. 

Les hele innlegget her. 

Del på sosiale medier