Lukk

Ernæringsarbeid til personer med psykiske lidelser og rus, et digitalt læreverk

Personer med psykiske lidelser og/eller rusbruk har ofte ernæringsutfordringer som overses i helse- og oppfølgingstjenester. Psykiske lidelser og rusbruk kan gjøre det vanskelig å ta gode valg om mat og måltider. Det er krevende å lage mat fra bunnen av eller prioritere grønnsaker når man sliter med depresjon eller bruker rusmidler for å fungere.

Prosjektleder og ernæringsfysiolog Kristin Nordkvelle ved OsloMet så et stort behov for økt ernæringskompetanse blant fagfolk, og nå ligger Norges første digitale læreverk om ernæringsarbeid rettet mot denne gruppen klar til bruk.

Helse- og omsorgstjenester innen rus og psykisk helse har mye de skal følge opp, der ernæring er en av tingene, men erfaringer viser at det sjeldent gjøres systematisk. Det å kunne tilby disse tjenestene ernæringskompetanse, med et konkret kunnskapsbasert læreverk med innhold som brukerne selv sier de trenger, er etterlengtet. Når helsepersonell og andre fagfolk får økt kompetanse, vil dette komme sluttbrukerne til gode og ernæring kan bli en større del av helseoppfølgingen og miljøarbeidet.

Kurset, som tar ca 2 timer gir helsepersonell kunnskap som kan hjelpe brukere til bedre valg og redusert risiko for somatisk sykdom. Læreverket er gratis og tilgjengelig for alle, med hovedmålgruppe helse- og sosialfagstudenter ved OsloMet og fagfolk i helse-, rus- og omsorgstjenester. Innholdet bygger på brukerinnspill via spørreundersøkelse og eksisterende forskning.

Læreverket er allerede presentert og gjennomført hos ansatte i en bolig i Kirkens Bymisjon, med ønske om opplæring i flere boliger. Videre skal Helsedirektoratet informeres og så kommunene, via de ulike Utviklingssentrene for sykehjem og hjemmetjenester (USHT), samarbeide med KORUS og andre aktører som utøver helse- og omsorgstjenester innen psykisk helse og rus. Ernæringsnettverket for psykisk helse og rus der fagfolk som jobber innen dette feltet deltar, vil også få informasjon om læreverket.

Les mer og ta kurset: Ernæring, rus og psykisk helse

Prosjektet er støttet av Stiftelsen Dam

 

Del på sosiale medier