Regjeringen går inn for å styrke bevilgningen til psykisk helse- og rusmiddelfeltet med til sammen 400 millioner kroner i statsbudsjettet for 2025. Dette ble kjent allerede i helgen. Ifølge Helsedepartementets pressemelding er det 100 millioner kroner mer enn forpliktelsene i opptrappingsplanen for psykisk helse (2023-2033), som har et særlig fokus mot barn og unge. I årets budsjett blir lavterkseltilbud spesielt prioritert.
Slik foreslås de 400 millionene fordelt, ifølge Helsedepartementet:
- 150 millioner kroner til kommunenes rammetilskudd for å styrke lavterskel tjenester
- 100 millioner kroner til sikkerhetspsykiatriske tiltak som etablering av sikkerhetshjem, en videreføring av økningen som kom i revidert nasjonalbudsjett 2024
- 36 millioner kroner til etablering av ambulante sikkerhetsteam
- Regjeringen foreslår 37 millioner kroner til å fjerne egenandeler for tjenester innen psykisk helsevern og tverrfaglig spesialisert rusbehandling, for unge under 25 år.
- 7 millioner kroner til gratis langtidsvirkende prevensjon til kvinner i TSB
- 45 millioner kroner til ulike former for vurderingssamtale i tidlig avklaringsteam for henviste til psykisk helsevern
- 25 millioner kroner til ABC-kampanjen for psykisk helse, som er en nasjonal kampanje for å fremme god psykisk helse i hele befolkningen.
Brukere og pårørendeorganisasjoner
Helsedirektoratet har gjennomgått endringene som ble gjort i tilskuddsordningen til brukere- og pårørendeorganisasjoner i 2023. Helse- og omdorgsdepartementet foreslår nå tilpasninger og endringer slik at bevilgningene i større grad treffer formålet med bevilgningene – å fremme bruker og pårørendemedvirkning, og dekke tilskudd til frivillige og ideelle organisasjoners påvirkningsarbeid på psykisk helse-, rus- og voldsfeltet.
Blant endringene som er foreslått er:
- Videreføre innretningen for driftstilskudd til bruker- og pårørendeorganisasjoner innen psykisk helse-, rus- og vold med innretning fra 2024. Med forbehold om framtidige bevilgninger kan det innvilges flerårige tilskudd på ordningen inntil tre år med forbehold om Stortingets årlige bevilgninger.
- Overgangsordning videreføres for de fem regionale brukerstyrte sentrene.
- Etablere en egen tilskuddsordning for paraplyorganisasjoner innen psykisk helse-, rusmiddel- og voldsfeltet med driftstilskudd. Det foreslås 7 mill. kroner til tilskuddsordningen
- Etablere en egen tilskuddsordning for erfaringskompetanse innen psykisk helse-, rusmiddel- og voldsfeltet. Det foreslås 4 mill. kroner til tilskuddsordningen.
I saldert budsjett for 2024 ble det bevilget 140,8 mill. kroner til tilskuddet. Bevilgningen foreslås redusert med 21 mill. kroner knyttet til opprettelsen av de fire nye tilskuddsordningene.
Organisasjoner med driftsintekter
Både Pårørendesenteret og paraplyorganisasjonen Rådet for psykisk helse får videreført sine driftstilskudd, med en moderat økning. Stiftelsen Pårørendesenteret foreslås videreført med 9,2 mill. kroner i 2025, Rådet for psykisk helse 5,2 mill. kroner i 2025.
Økt kunnskap om LHBT+
I 2023 har tilskuddsmidler bl.a. bidratt til utviklingen av e-læringsverktøy og kurs rettet mot helsepersonell, økt kunnskap om lhbt+-befolkningens psykiske helse og hjelpesøkende atferd og aktiviteter for medlemmer av organisasjoner på LHBT+-feltet. I 2024 ble det bevilget 8,6 mill. kroner til formålet. Bevilgningen foreslås videreført med 8,9 mill. kroner i 2025.
Videre foreslås økt beviligning med 2 mill. kroner til ny tilskuddsordning til brukerstyrte hus på rusmiddelfeltet.
Hjelpetelefoner, chat og samtale- og mestringstilbud
Regjeringen foreslår å avvikle tilskuddsordningen rådgivnings-, støtte og veiledningstjenester innen psykisk helse, rus og vold. Det framstår formålstjenlig for Helsedepartementet å dele opp tilskuddsordningen for en bedre og mer rettferdig forvaltning av bevilgningen. Samlet sto denne posten for 116,9 mill. i 2024.
- Etablere et tilskudd til hjelpetelefon- og chattjenester innen psykisk helse-, rusmiddel- og voldsfeltet. Det foreslås at det kan innvilges flerårige tilskudd med forbehold om Stortingets årlige bevilgninger. Det foreslås 95 mill. kroner til tilskuddsordningen hjelpetelefon- og chattjenester i 2025.
- Etablere et tilskudd til samtale- og mestringstilbud innen psykisk helse-, rusmiddel- og voldsfeltet. Det foreslås 35,5 mill. kroner til tilskuddordningen samtale- og mestringstilbud innen psykisk helse, rus og vold i 2025.
- I 2024 ble det bevilget 116,9 mill. Nå er det økt til 130,5 som er 13,6 mill mer
I saldert budsjett for 2024 ble det bevilget 76,3 mill. kroner til fontenehusene og Fontenehus Norge. Bevilgningen foreslås styrket med 5 mill. kroner til 83,6 mill. kroner i 2025.
Selvmordsforebygging
Det ble bevilget til sammen 17,7 mill. kroner til oppfølging av handlingsplanen for forebygging av selvmord på posten i 2024. Bevilgningen foreslås videreført med 18,1 mill. kroner i 2025:
- 8,2 mill. kroner til å gjennomføre regionale folkeopplysningskampanjer med nasjonal overbygging om forebygging av selvmord.
- 5,4 mill. kroner til kompetanseutvikling på selvskadings- og selvmordstematikk hos personell i den kommunale helse- og omsorgstjenesten.
- 2,2 mill. kroner til arbeidet med å gjennomgå alle selvmord både innenfor og utenfor helsetjenesten, for å kunne iverksette tiltak som kan bidra til å forebygge nye selvmord.
- 1,3 mill. kroner til arbeidet med felles opplæringsmodul for hjelpetelefoner innen psykisk helse, vurdering av samordning av relevante hjelpetelefoner til ett felles nasjonalt nummer og mulighet for etablering av nødknapp.
- 0,5 mill. kroner til arbeid for å redusere usikkerhet i selvmordstallene.
- 0,3 mill. kroner til å oversette, kulturelt tilpasse og implementere opplæringsmateriell i hvordan oppdage, avdekke og intervenere ved selvmordsfare til nord-, sør- og lulesamisk. •
• Spre viktig informasjon til flere som trenger det.
• Øke forståelsen og bekjempe stigmatisering.
• Gi håp og støtte til alle som sliter.
Doner nå via Vipps til 12137 og bli med i arbeidet for bedre psykisk helse for alle! Hjertelig takk for din støtte! Vennlig hilsen redaksjonen i Magasinet Psykisk helse.