Lukk

Tvang i psykiatrien

VG presenterte i løpet av april 2016 flere avsløringer om tvangsbruk i psykiatrien. Manglende registrering og rapportering var tilfelle mange steder i landet. Rådet for psykisk helse kaller dette en skandale. 

– Vi i Rådet for psykisk helse har i en årrekke jobbet systematisk med å få ned bruk av tvang - gjennom prosjektet Frivillighet før tvang, sier generalsekretær Tove Gundersen. Det er skandaløst og helt uakseptabelt dette som nå kommer fram i VG-saken. Det er store geografiske forskjeller på tvangsbruk.  

– Alt som handler om tvang skal registreres og rapporteres, sier Tove Gundersen. 

Belter

Tvang i psykiatrien

Omfanget av beltebruk er underrapportet i flere norske helseforetak, men på Lovisenberg i Oslo har bruk av belter gått drastisk ned.

(Illustrasjonsfoto: Skjermdump nrk.no )

Reduksjon i beltebruk på Lovisenberg

Det er heldigvis ikke bare dårlig rapportering og manglende oversikt i psykiatrien, noen får også til å redusere tvangsbruk. NRK meldte nylig at Akuttmottaket for psykiatri ved Lovisenberg Diakonale Sykehus har fått til å redusere beltebruken betraktelig. Gjennom en periode fra november 2013 til november 2014 ble antall beltelegginger redusert med 85 prosent. 

– Resultatene fra Lovisenberg viser at det nytter å redusere tvangsbruk med konkrete tiltak. Håper flere av landets avdelinger tar dette i bruk slik at det fører til mer verdig behandling, sier Tove Gundersen.

Til NRK sier hun: 

– Dette handler aller mest om tydelig ledelse, prioritering og holdninger. Mye mer enn penger.

Les hele saken på nrk.no og se intervju med generalsekretær Tove Gundersen.

 

Generalsekretær i Rådet for psykisk helse,Tove Gundersen

Vilje og holdninger

– For å redusere tvangsbruk i psykiatrien er det helt vesentlig med tydelig ledelse, prioritering og holdninger, sier Tove Gundersen.

Del på sosiale medier