Lukk

Tabuprisen til «Jeg mot meg»-gjengen

De åtte unge voksne som er med i NRK-serien «Jeg mot meg» er sammen med programleder og psykolog Peder Kjøs tildelt Tabuprisen for 2016 fra Rådet for psykisk helse. 

– Årets vinnere har bidratt til å alminneliggjøre psykiske problemer og vist at det er håp og muligheter for å få hjelp til å mestre livet, sa generalsekretær Tove Gundersen i Rådet for psykisk helse da vinnerne ble overrakt prisen.

Gruppebilde av alle Tabuprisvinnerne sammen med statsråd Bent Høie, kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen, regissør Stefan Faldbakken, produsent og ideskaper Elisabeth Stabell og generalsekretær Tove Gundersen i Rådet for psykisk helse.

Hyllet for Tabuprisen

De ni vinnerne av Tabuprisen 2016 sammen med kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen, regissør Stefan Faldbakken, produsent og ideskaper Elisabeth Stabell, helseminister Bent Høie og generalsekretær Tove Gundersen i Rådet for psykisk helse.

(Foto: Erik M. Sundt)

Anders Lillesæter, Christopher Groos, Eirin Larsen, Fredrik Stangnes, Karsten Nordal Hauken, Kira Helene Andersen, Malin Nesvoll Vangsnes og Trine Lind Vestli deltok våren 2016 i tv-programmene som viser oss at livet ikke alltid er så enkelt.

– De har sammen med psykolog Peder Kjøs vist at det nytter. All ære til ungdom som tør å være åpne, og som raust og modig deler av virkelighetens angst, depresjon, ensomhet og rusproblemer, sa Gundersen.

15 til 20 prosent av alle barn og unge i Norge sliter med psykiske problemer som påvirker de negativt.

— Livskvaliteten påvirkes, og utfordringene med å mestre livet vises usminket frem i et program som minner oss selv om at vi er vår strengeste dommer, sa Gundersen.

Et realityprogram med mening

I programmet der ungdommen også har filmet seg selv over tid, vises den til tider brutale virkeligheten der angst og prestasjonsjag hemmer og begrenser. Ungdommen i gruppa forteller at de ikke føler seg så alene med problemene, og det hele ledes av en stødig og avvæpnende psykolog. Målene er ulike, men alle har en drøm om et bedre liv. Gjennom ærlige innslag og deltakelse har de åpnet rommet til gruppeterapien, og gir oss et unikt innblikk i hvordan jobbe med seg selv og sammen med terapeuten.

– Vi er mange som har grått og ledd med dere. Det dere viser frem og forteller gir mening, det er gjenkjennbart og dønn menneskelig. Tusen takk for at dere er åpne og deler. Det skaper håp for andre. Mange unge og voksne tør mer når andre viser vei. Det er viktig å be om hjelp når vi trenger det. Livet har så mange hinderløyper, og vi slipper aldri helt unna noen av oss, sa Gundersen.

Framførte låten «Styggen på ryggen».

Kjenningsmelodi

Styggen på ryggen av OnklP og De Fjerne Slektningene var kjenningsmeldodi for tv-serien «Jeg mot meg». Her ble den framført av Tabupris-vinnerne Fredrik Stangnes (rapping) og Peder Kjøs (bass), sammen med Bjarne Træen på ukulele.

(Foto: Erik M. Sundt)

Et rausere samfunn

– Åpenhet kan koste, og det er lov å si at nok er nok. Modighet har alltid flere sider, samtidig gir åpenhet flest gevinster. For omgivelsene er det også helt nødvendig for å forstå. Livet er et samarbeidsprosjekt som krever åpenhet. Vi i Rådet for psykisk helse ønsker oss et rausere samfunn der folk tør å være åpne, be om hjelp og virkelig bryr seg. Dere hjelper flere enn dere aner med deres rause bidrag. Hjertelig takk og all ære og heder til hver og en, avsluttet Tove Gundersen.  

– Vi trenger mer åpenhet om psykisk helse. Vi trenger også kunnskap om hjertesorg, angst og vonde tanker. Og at det er en like naturlig del av livet som hjertesvikt, allergi og vonde ledd. Vi trenger å vise til mange at det mange tror er unormalt er helt normalt. Vi må vise at det å dele det vonde med noen, gjør det mindre vondt. Alt dette gjør dere, sa helse- og omsorgsminister Bent Høie i sin tale til prisvinnerne.

Statsråd Bent Høie og generalsekretær Tove Gundersen

Hyllet modige unge

Statsråd Bent Høie roste vinnerne av Tabuprisen for en flott og viktig innsats, her sammen med generalsekretær Tove Gundersen i Rådet for psykisk helse.

(Foto: Erik M. Sundt)

– Åpenhet bringer oss fremover. Jeg tror det aller viktigste med dette programmet kanskje var at alle de som sitter hjemme; på gutterommet, eller på jenterommet, på studenthybelen,på universitetet rundt om i landet - og tenker at de er alene om å ha det «sånn» - de fikk se at dette ikke er uvanlig, at det ikke er mystisk med terapi. De fikk komme inn i det rommet, både i terapirommet og hjemme hos dere, og fikk historiene deres som forteller at det er ganske normalt. Jeg er full av beundring og takknemlighet for at dere bidro til at NRK kan gjøre det som er vårt oppdrag: å skape debatt, skape tilhørighet, skape åpenhet og bidra til at samfunnet og diskusjonene går framover, sa kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen ved tildelingen.

Se tv-serien «Jeg mot meg»

Les «Tabuprisen til jeg mot meg» (nrk.no)

Les «Utleverte seg på TV, nå har serien vunnet Tabuprisen» - intervju med Kira Helene Andersen (nrk.no) 

Tabuprisen

Tabuprisen til Målfrid J. Frahm Jensen

Tabuprisen til Libe Rieber-Mohn

Bilde fra terapisituasjonen i tv-serien

Suksesserie

Fra NRKs serie «Jeg mot meg».

(Foto: Andris Søndrol Visdal/ANTI)

Del på sosiale medier