Om vi henger med venner, er på ferie eller er på sosiale medier og ser at alle andre er på fest, påvirker det hvordan vi har det. Forskning viser at hva vi gjør og hva vi vier tid og oppmerksomhet er av stor betydning for hvordan vi har det.
Selv om vi ikke kan skjerme oss mot belastninger og negative hendelser, har vi mange muligheter til å gjøre noe med tiden og livet vårt. Her får du tips om hva du kan gjøre for å oppleve mer hverdagsglede. I stedet for oppfordringer om å «tenke positivt» og «se lyst på livet» finner du her en rekke konkrete råd, eller kanskje snarere invitasjoner til å prøve ut forskjellige ting. Tipsene hviler på et solid forskningsgrunnlag, og kan bli et nyttig verktøy.
Alle trenger en god venn, og alle kan være en! Vis at du bryr deg om andre. Spør hvordan de har det og prøv å trøste hvis de har opplevd noe vanskelig eller leit. Prøv å høre på og forstå hva de har å fortelle. Hvis du hører noen baksnakke andre, kan du forsøke å si fra at det ikke er greit å si slemme ting om andre. Prøv å si noe positivt om den som ikke er der, eller si til den som baksnakker at «ting er kanskje ikke bare sånn som du tenker». Vær modig og si stopp hvis du merker at noen mobber andre. Noen ganger kan én person gjøre all verdens forskjell.
Å være hjelpsom er hyggelig både for deg og for andre. Alle mennesker får en god følelse av å gi litt hjelp til andre. Prøv å hjelpe noen en gang iblant, for eksempel på skolen, på butikken eller hjemme. Da blir både du og den du hjelper glade!
Hvis vennen din har det vanskelig eller forteller deg om noe skummelt som har skjedd, er det ofte lurt å si fra til en voksen. Du kan fortelle det til en lærer, til foreldrene dine, eller til en annen voksen du stoler på. Det er ikke å sladre! Du kan også foreslå for vennen din at dere sammen kan gå og snakke med læreren eller helsesøster på skolen.
Bestevenner skal passe på hverandre, muntre hverandre opp og være snille med hverandre. Sånn kan vi også være mot oss selv! Når vi blir sinte, triste eller redde kan det hende at følelsene våre lurer oss til å gjøre eller tenke på ting som ikke hjelper. Prøv å tenke etter hva en god venn ville gjort eller sagt for å hjelpe deg, og finn fram til de samme ordene eller tankene i deg selv. Si noe hyggelig til deg selv. Husk på at du kan mange ting, og at du er et viktig og verdifullt menneske.
Visste du at du kan styre dine egne tanker? Tenk deg at noen dytter deg på vei ut av klasserommet. Det er lett å tenke: «Han er slem, han gjorde det med vilje». Men det går også an å tenke: «Huff, her var det litt for trangt». Eksempelet viser at vi i samme situasjon kan velge ulike måter å tenke på. Det er ikke alltid like lett å styre tankene de første gangene du prøver det, men øvelse gjør mester! Tankene dine bestemmer om du blir sint, eller om du ikke bryr deg så mye. Og hvem bestemmer over tankene dine? Du!
Hvis du er lei deg, redd eller sliten, kan det være lurt å fortelle det til mamma, pappa eller en annen voksen. Kanskje du kan snakke med læreren, helsesøster, mormor, onkel eller foreldrene til en av vennene dine. Det kan godt hende at de har det på samme måten noen ganger, og kanskje har de noe å si som kan hjelpe. Hvis noen gjør noe mot deg som du synes er vondt, kan du kanskje være modig nok til å si fra? Hvis mamma eller pappa blir veldig sinte på deg for ting du gjør, kan du fortelle dem at du blir redd eller trist når de blir så sinte. Det kan hjelpe dem til å forstå hvordan du har det.
Vi mennesker er veldig like og veldig forskjellige på samme tid. En av de største likhetene vi har, er at vi alle føler oss litt annerledes av og til. Lurer du på om du er annerledes enn alle andre, så prøv å fortelle litt om det til en voksen eller en venn. Sjansen er stor for at de vil forstå deg, for de har sannsynligvis følt seg annerledes innimellom, de også.
Alle mennesker har stunder som er gode, og stunder som er vonde. Alle gjør av og til feil. Ingen mennesker er perfekte, det er det som gjør hver og en av oss helt spesielle. Husk at det er lov å gjøre feil, og at det både går an å si unnskyld og å tilgi.
Alle trenger litt fri fra alt som må gjøres, stress og mas. Prøv å finne tid hver dag til å gjøre noe du liker godt, og som gjør deg rolig. Det kan være å lese en bok, se på tv, kose med kjæledyret ditt, eller noe annet som får deg til å slappe av. Tenk på noe fint som har skjedd den dagen, og fortell om det når dere skal spise middag eller kveldsmat sammen.
Kjenner du hvor godt det føles, når noen sier noe hyggelig til deg? Sånn er det for alle andre også. Og det beste av alt: Ros smitter! Gi ros og vær hyggelig når noen gjør noe som er snilt – så skal du se at både de og andre gjør det enda mer. Du kan spørre hvordan de har det, om de har hatt en fin helg, eller hvordan det gikk på forrige fotballkamp. Mange blir også glade hvis noen sier de er fine på håret, flink i håndball eller har fin genser. Har du fått en ny gutt eller jente på skolen eller i idrettslaget? Gå bort og si hei! Hvem vet – kanskje det er din nye bestevenn du nettopp har møtt?
Denne siden er laget som en del av prosjektet Psykisk oppvekst og med støtte fra Gjensidigestiftelsen.
Psykisk oppvekst er starten på en helhetlig kunnskapsbank som vi i fremtiden håper vil bli nyttig for alle som jobber for, med og rundt barn eller har en spesiell interesse for barns oppvekstsvilkår og utvikling.