Close Menu

Være seg selv

LEDER: Vi har bare to alternativer, mann eller kvinne, selv om vi vet at det ikke er slik for alle.

Kjønn er blitt definert forskjellig til ulike tider og steder. For tiden er enkel biologi det vanligste: Du er det kjønnet du ser ut som og – i moderne tid – som tilsvarer det du har av x- og y-kromosomer. Dette har vi gjort en stund i vår kultur, så lenge at det har satt seg ganske fast. Med denne greie rammen følger en todeling som svakhet og styrke, rosa og blått, ynde og fasthet, dukker og gravemaskiner for å si det enkelt, som gjør oss til jenter og gutter i vårt samfunn.

Men i dag vet vi også at kjønn kan defineres ut fra ulike kriterier, blant annet kromosomer, gener, kjønnsorganer, seksualitet og sosiale roller. Kjønn er mye mer. I Norge er det nå anledning til å velge juridisk kjønn selv, ut fra en forståelse av at det handler om identitet og selvforståelse først og fremst.

Vi har imidlertid bare to alternativer, mann eller kvinne, selv om vi vet at det ikke er slik for alle. Fotograf Linda Bournane Engelberth som også er frilanser for Psykisk helse, har reist rundt i verden og fotografert personer som ikke forholder seg til denne inndelingen. Prosjektet hennes «Outside the Binary» – Utenfor todelingen – forteller om personer som oppfatter kjønnsidentitetene mann eller kvinne som irrelevante for sine liv.

Noen vil kanskje bli provosert av denne uklarheten. Og når man tar fra andre mennesker en enkel definisjonsmakt, tar man en risiko. Ved å leve utenfor todelingen opplever mange nedsettende kommentarer, avsky og diskriminering. I noen land kan personer som ikke lar seg definere innenfor den gangbare kjønnsinndelingen rett og slett stå i fare for overgrep, vold og drap.

Flere steder i verden er kjønnsidentitet dessuten et politisk tema. Man sykeliggjør annerledeshet og forbyr det man kaller avvik. Slik beredes grunnen for hat og vold. Det er unødvendig å påpeke at mangel på kunnskap og forståelse ligger bak. I sånne omgivelser er det vanskelig å være seg selv, og det er lett å forstå at psykiske lidelser forekommer i større grad.

I dette nummeret av magasinet Psykisk helse presenterer vi noen av Linda Bournane Engelberths viktige bilder. Man kan velge å synes det er rart, eller man kan velge å bli glad når enkeltpersoner tør å utfordre noe av det mest tradisjonelle bestående, selv om det koster, for å være seg selv. •


Les hele magasinet - hver gang! Bestill abonnement her.

×
Kjære leser!
Hjelp oss å bekjempe stigma og fremme psykisk helse! Du leser Magasinet Psykisk helse, en uavhengig og redaktørstyrt publikasjon dedikert til å spre kunnskap og øke åpenhet - med kvalitetssikret innhold. Denne og mange av artiklene er gratis for leserne. Men vi trenger din støtte for å fortsette det viktige arbeidet. En liten donasjon kan gjøre en stor forskjell. Med bare 50 kroner kan du bidra til å:
• Spre viktig informasjon til flere som trenger det.
• Øke forståelsen og bekjempe stigmatisering.
• Gi håp og støtte til alle som sliter.
Doner nå via Vipps til 12137 og bli med i arbeidet for bedre psykisk helse for alle! Hjertelig takk for din støtte! Vennlig hilsen redaksjonen i Magasinet Psykisk helse.