Close Menu

Ifølge FN-konvensjonen om rettighetene til personer med nedsatt funksjonsevne har funksjonshemmede, i likhet med andre, rett til ytringsfrihet og menings­frihet, tilgang til informasjon og deltakelse i kultur­livet. Men noen strever med å lese papirbøker, på grunn av for eksempel nedsatt syn, konsentrasjonsvansker, dysleksi, langvarig sengeleie, skjelvinger eller svekket muskelkraft. For dem av oss som har lese­vansker som skyldes funksjonsnedsettelse eller sykdom, er det godt å vite at det fins tilrettelagte bøker. Siden dette er et magasin om psykisk helse, skriver jeg om lydbøker, ikke punktskrift- og e-bøker. Og for ordens skyld: Noen lesere som kjenner meg, vet jeg er utdannet bibliotekar, men her skriver jeg bare som (lyd) bibliotek­låner.

Norsk lyd- og blindeskriftbibliotek (NLB) låner ut gratis lydbøker til ovennevnte grupper. I tillegg låner KABB – Kristent Arbeid Blant Blinde og svaksynte ut lydbøker med kristent innhold i ulike sjangre. NLB og KABB har felles utlånssystem. NLB, som er det største, har over 100.000 lånere. Utvalget deres av lydbøker er mange ganger så stort som i vanlige bibliotek. Av 15 boktips som sto i tilknytning til en artikkel om litteratur i Psykisk helse i fjor, har NLB hele 12 av bøkene som lydbok. Til sammenlikning har folkebiblioteket i Norges største kommune fire. De to lydbibliotekene har også tidsskrifter (blant annet Psykisk helse) og noen aviser i lydformat. 

Den enkleste måten å låne lydbøkene på, er via internett. De kan lastes ned i NLBs app Lydhør. Men det er også mulig å bestille lydbøkene på CD, da sendes de gratis i posten. Lånere som ikke har internett, kan kontakte lydbiblioteket på telefon. Personer over 55 år som trenger hjelp med internett, kan melde seg inn i organisasjonen Seniornett, der de får hjelp av frivillige datahjelpere.  

Som Psykisk helse skrev i fjorårets første nummer kan litteratur være bra for oss psykisk – for øvrig noe allerede de gamle grekere var klar over. Selv hadde jeg etter et overgrep og en abort mens jeg var student hjelp av å lese vekselvis feministiske sakprosabøker og historiske romaner; feministbøker for å gyldiggjøre egne erfaringer, og historiske romaner for å trøste meg med at ting var verre for (kvinn)folk i gamle dager. 

Senere har jeg hatt stort utbytte av å (lyd)lese akademiske innføringsbøker i teologi og religionskunnskap, etter en oppvekst med nedbrytende fundamentalisme. Faktakunnskap om religionen har fått meg til å lære om mangfold, noe som har gitt frihetsfølelse og til å se på fundamentalismen som bare en av mange kristendomsvarianter, en som ikke angår meg. Å ha fått utvidet perspektivet om hva kristendom er, har gitt mestringsfølelse ved at jeg mye lettere kan forholde meg til religion uten å føle meg låst i fortiden. Og så har jeg kunnet drømme meg bort i vakre beskrivelser av fjerne tiders ritualer og hellige steder, som skyver gamle skremmebilder unna. •

Dette er et leserbrev og uttrykker skribentens holdninger og meninger.

×
Bli med å bidra!
Du leser Magasinet Psykisk helse, dedikert til å spre kunnskap og øke åpenhet - med kvalitetssikret innhold. Denne og mange av artiklene er gratis. Men vi trenger din støtte! En liten sum kan gjøre en stor forskjell. Med bare 50 kroner kan du bidra til å:
• Spre viktig informasjon til flere som trenger det.
• Øke forståelsen og bekjempe stigmatisering.
• Gi håp og støtte til alle som sliter.
Doner nå via Vipps til 12137 og bli med i arbeidet for bedre psykisk helse for alle! Hjertelig takk for din støtte! Vennlig hilsen redaksjonen i Magasinet Psykisk helse.