Forsker Brit Logstein jobber i Ruralis, og er prosjektleder for Nasjonalt fagkompetansesenter for landbrukshelse.
Hun mener bønders psykiske helse har nær sammenheng med praktiske og økonomiske problemer, opplevd anerkjennelse, og at nedgangen i antallet bønder fører med seg mer ensomhet i yrket. Logstein har en doktorgrad i sosiologi fra NTNU, Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet. Hun satte søkelys på hvordan ulike rammebetingelser, både nære og fjerne, henger sammen med bønders trivsel og livskvalitet.
– Systemet rundt bonden er svekket i dag, med færre kolleger. Man må rigge et opplegg slik at det er et nettverk når det oppstår problemer. Ta for eksempel tørkesommeren 2018. Hvordan kunne man skaffe grovfôr til dyrene? Vi så at lokale bondelag gikk sammen for å løse problemene. De fant praktiske løsninger, og jeg vil tro det bidro til å forebygge bekymringer og psykisk uhelse.
Logstein peker på at bønder ikke har fulgt med på den store velstandsøkningen som har foregått i Norge i de senere årene. Siden psykisk helse på befolkningsnivå følger individers sosioøkonomiske status, kan man anta at bønder som gruppe kan ha dårligere psykisk helse enn mange andre. Samtidig er det gjort forskning som underbygger akkurat det.
Logstein mener det er grunn til bekymring for økt forekomst av selvmord i yrkesgruppen.
– Undersøkelser fra Frankrike og Danmark viser betydelig flere selvmord blant bønder enn andre yrkesgrupper. Derfor kan det være grunn til å være bekymret også her. Andre studier fra utlandet viser også at bønder kvier seg til å oppsøke helsevesenet, fordi de tviler på om de vil bli forstått. Slik forskning finnes ikke fra Norge, men det kan hende det er slik også her. •
• Spre viktig informasjon til flere som trenger det.
• Øke forståelsen og bekjempe stigmatisering.
• Gi håp og støtte til alle som sliter.
Doner nå via Vipps til 12137 og bli med i arbeidet for bedre psykisk helse for alle! Hjertelig takk for din støtte! Vennlig hilsen redaksjonen i Magasinet Psykisk helse.