Close Menu

– Snakk om kjønn

Linda Bournane Engelberth har fotografert mennesker over hele verden som verken er kvinne eller mann. Noen er begge deler, noe imellom eller ingen av delene. I enkelte land er bildene hennes problematiske.
(Foto: Liz Buer)
Linda Bournane Engelberts fotoprosjekt Outside the Binary er et unikt dokument over mennesker som ikke kjenner seg igjen i en binær, eller todelt, beskrivelse av kjønn som mann eller kvinne. Å være trans innebærer å oppleve seg som et annet kjønn enn det man ble tildelt ved fødselen. Ikke-binære kan oppleve å tilhøre flere kjønnskategorier, en mellomkategori, eller at kjønn ikke er en viktig identitet i det hele tatt. – Jeg ønsket å bevisstgjøre med et prosjekt som favnet bredt og at mennesker som bryter med tokjønnsmodellen skal bli hørt, sier Engelberth. Fotografen understreker at prosjektet ikke dreier seg om «oss» og «dem»: – Alt er naturlig, jeg vil normalisere. Det handler ikke om seksuelle preferanser, men identitet. I alle land prater folk om de samme følelsene.
Portrett av Koyote Millar
(Foto: Linda Bournane Engelberth)

Kjønnskreativ

Britisk-norske Koyote Millar (43), som er på forsiden av magasinet, har blandede følelser om uttrykket ikke-binær: – Jeg beskriver meg som kjønnskreativ, trans og kjønnsflytende. Jeg liker ikke å beskrive en kjønnserfaring som er rik og mangfoldig med et negativt fortegn. Den binære beskrivelsen av kjønn er ingen universell og evig «sannhet», men en modell som oppleves trygg for noen og trang og traumatiserende for andre. Den blir dessverre også brukt til å påføre skam, begrense og fornekte liv som kunne vært lykkelige og produktive. Både som person og terapeut er jeg mer interessert i kreativitet, mangfold og fellesnevnere i erfaringer, enn jeg er i merkelapper og moralisering, sier Koyote som bruker pronomenet «hen». Linda Bournane Engelberth har møtt mennesker som lever i fare på grunn av sin kjønnsidentitet, for eksempel i Kenya. – Mange blir diskriminert, utsettes for vold og voldtekt, det er så grusomt. Jeg blir derfor så provosert hvis jeg opplever lite forståelse i Norge, vi burde være et foregangsland. Det er et tegn på at det ikke prates nok om det. Snakk mer om variasjon når det gjelder kjønn, oppfordrer Linda Bournane Engelberth. I hennes fars hjemland, Algerie, var prosjektet hennes så risikofylt at ingen våget å la seg fotografere. •   Les hele magasinet hver gang! Bestill abonnement her.
×
Kjære leser!
Kjære leser, vi er stolte over å kunne tilby denne artikkelen gratis og tilgjengelig for alle. Magasinet Psykisk Helse er en uavhengig, redaktørstyrt publikasjon som leverer kvalitetssikret innhold med mål om å fremme åpenhet og øke kunnskapen om psykiske lidelser, forebygging og behandling.
Din støtte er avgjørende for at vi kan fortsette å dele verdifulle artikler med alle. Bidra med for eksempel 50 kroner via Vipps til 12137, og hjelp oss med å spre kunnskap og forbedre den psykiske helsen for alle. Takk for ditt bidrag!
Med vennlig hilsen Redaksjonen i Magasinet Psykisk Helse