Vi lever i en tid der mentale helseutfordringer er mer synlige enn noensinne. Depresjon, angst og stress påvirker millioner av mennesker verden over. I møte med denne økende bølgen av psykiske plager ser mange til tradisjonelle behandlingsformer som terapi og medisiner. Men en kraftig, ofte oversett alliert i denne kampen, er ordet. Å skrive – enten det er dikt, dagboknotater eller lengre tekster – kan være en effektiv metode for å styrke den mentale helsen.
Skrivingens helbredende kraft
Skriving som terapi er ikke et nytt konsept. Gjennom historien har mennesker brukt ord til å bearbeide følelser, finne klarhet og skape mening i kaos. Det kan være så enkelt som å føre dagbok eller så strukturert som å skrive en roman. Essensen ligger i selve handlingen: å gi tankene en form og la følelsene finne et språk.
En studie publisert i Journal of Social and Clinical Psychology i 2019 fant at personer som praktiserte ekspressiv skriving – en form for å sette ord på følelser og opplevelser – opplevde reduserte symptomer på angst og depresjon. Dette bekreftes også av forskning fra psykolog James Pennebaker, som har vist at å skrive om traumatiske eller følelsesmessig vanskelige hendelser kan bidra til bedre psykisk helse og redusert stressnivå. Mekanismen er enkel: Når vi skriver, får vi muligheten til å strukturere kaotiske tanker og sette ting i perspektiv.
Å finne mening i kaos
For mange kan skriving være en måte å finne balanse på i en travel og krevende hverdag. Å føre dagbok gir oss en trygg arena for å utforske følelser uten frykt for dømming. Vi kan sette ord på det som er vondt, skape rom for refleksjon og finne løsninger på problemer vi kanskje ikke visste hvordan vi skulle håndtere.
Skriving kan også være en kanal for kreativitet, der man oppdager sider ved seg selv som kanskje ellers ville forblitt skjulte. Dikt kan for eksempel uttrykke det som ellers er vanskelig å si, mens noveller og historier lar oss bearbeide utfordringer indirekte gjennom karakterene vi skaper. Selv korte lister over ting vi er takknemlige for, kan ha en positiv effekt på humøret og tankegangen.
En personlig erfaring
Som en som selv har brukt skriving som en form for terapi, vet jeg hvor kraftfullt det kan være. Det å fylle en side med tanker – kaotiske, poetiske eller rasjonelle – kan være som å slippe en tung ryggsekk. Å se tankene materialisere seg på papiret, gir en følelse av kontroll og mestring. Dette har hjulpet meg gjennom perioder med både angst og depresjon, og jeg vet at det kan gjøre det samme for andre.
Hvordan komme i gang?
For de som ønsker å prøve skriving som terapi, er det ingen regler. Start med en setning. Still deg selv et spørsmål: «Hva føler jeg akkurat nå?» eller «Hva plager meg?» La ordene komme uten filter, uten frykt for grammatikk eller stil. Hvis det føles naturlig, kan du utforske kreative sjangre som dikt eller små historier.
Skriving som en del av hverdagen
Vi er ofte raske til å avvise skriving som noe vi ikke har tid til eller talent for. Men skriving trenger verken å være tidkrevende eller perfeksjonistisk. En dagbok krever kun fem minutter om dagen. Et dikt kan være på fire linjer. Det handler ikke om hva du skriver, men om hvordan det får deg til å føle.
I en verden full av støy og distraksjoner er det få ting som er like terapeutiske som å sette seg ned med en penn og et stykke papir – eller et tastatur. Skriving kan være et stille opprør mot kaoset rundt oss, et sted der vi kan bearbeide, forstå og akseptere oss selv.
Ord kan endre liv
Om det er forskning, erfaring eller magefølelse som skal overbevise deg, en ting er sikkert: Ordene vi skriver, har en kraft som strekker seg langt utover sidene de lander på. Å skrive kan være en nøkkel til bedre mental helse, et verktøy for selvforståelse og en vei mot indre ro.
Så finn frem pennen, åpne notatboken eller slå på laptopen. La ordene flyte. Du trenger ikke være forfatter for å oppleve skrivingens helbredende kraft. Det eneste du trenger, er et ønske om å finne balanse i en urolig verden. •
Robertson, S. M. C., Short, S. D., Asper, A., Venezia, K., Yetman, C., Connelly, M., & Trumbull, J. (2019). The effect of expressive writing on symptoms of depression in college students: Randomized controlled trial. Journal of Social and Clinical Psychology, 38(5), 427–450. https://doi.org/10.1521/jscp.2019.38.5.427
Pennebaker, J. (2004), Writing to heal: A Guided Journal for Recovering from Trauma and emotional upheaval, New Harbinger Publications, Inc.
Dette er en kronikk. Holdninger og meninger står for forfatterens regning. Vil du skrive kronikk i Magasinet Psykisk helse? Her er retningslinjene.
• Spre viktig informasjon til flere som trenger det.
• Øke forståelsen og bekjempe stigmatisering.
• Gi håp og støtte til alle som sliter.
Doner nå via Vipps til 12137 og bli med i arbeidet for bedre psykisk helse for alle! Hjertelig takk for din støtte! Vennlig hilsen redaksjonen i Magasinet Psykisk helse.