Close Menu

– Kunstnernavnet ditt er Lovise AK, hvorfor det?

– Jeg jobber som behandler, så når jeg jobber med musikk synes jeg det er greit å ha litt distanse. På Verdensdagen 10. oktober blir det en allsidig konsertforestilling på Cosmopolite i Oslo med min musikk. 

– Mottoet for Verdensdagen for psykisk helse i år er «Spør mer», har dine sanger noe med dette å gjøre?

– Jeg ble inspirert av mottoet og skrev sangen «Tør å spør». Budskapet er å ikke tro eller anta, men tørre å spørre. Vi er veldig gode til å tolke, og forhåndsdømmer oftere enn vi tror.  Jeg er også sosialantropolog, og er opptatt av at «Ingen er bare det du ser», som er Kirkens Bymisjons motto. 

– Tidligere har du laget et musikkteaterstykke?

– Det het «Mitt lille lys» og handlet om ungdom og religiøs fanatisme. Jeg er opptatt av makt mellom mennesker. Jeg skiller mellom det sunne og det usunne, for det går an å bli ekstrem i verdispørsmål. 

– Du er også traumepsykolog?

– Ja, før jobbet jeg med flyktninger, nå jobber jeg mest med overgrep og traumer i oppveksten. Musikkprosjektet mitt kaller jeg «Hjemmefrontens barn». Jeg bruker krigsmetaforer, barn som vokser opp i hjem hvor det er vold og overgrep kan få samme type skader som dem som har opplevd krig. Det er mye skam knyttet til vold og omsorgssvikt. Mange blir gode til å koble det bort, og tar ikke tak i hva som skjedde med dem før de er godt voksne. 

– Bruker man mer energi på det man fornekter og undertrykker?

– En del som møter veggen i voksen alder har båret på vonde historier og mye skam i mange år. Barn som vokser opp i et minefelt går i alarmberedskap. Hvis du har det slik år etter år, blir du veldig sliten.

– Hvorfor vil du bruke musikk og teater som virkemiddel for å ta opp vold mot barn og unge?

– Jeg tror bruk av metaforer og musikk kan berøre dypere og på en annen måte. Jeg har tro på gjenkjennelse som vei til berøring.  

– Har du selv erfaring med å bli utsatt for vold i oppveksten?

– Nei, jeg har ikke personlige erfaringer med vold. Mange tror det fordi jeg er så engasjert i temaet. Jeg er opptatt av at vi må bry oss mer om hverandre. Vi har fått støtte fra Fritt Ord til en debatt som skal være i forkant av konserten, som skal handle om at livsbetingelser må få større betydning i psykisk helsevern. 

– Har du lange ventelister som psykolog?

– Ja, men jeg jobber mindre nå fordi jeg bruker mer tid på musikken. Kanskje kan jeg bidra i undervisning med den nye forestillingen. •

Bio Lovise Angen Krogstad (57)
Arrow
  • Psykologspesialist og artist
  • Konsert på Verdensdagen for psykisk helse 10. oktober
Kjære leser!
Du har nå lest en gratis artikkel. Magasinet Psykisk helse er en uavhengig, redaktørstyrt publikasjon, med kvalitetssikret innhold. Bli med å bidra slik at vi holde flere artikler åpne for alle! Støtt oss for eksempel med 50 kroner til vipps 12137. Takk for alle bidrag!