Close Menu

Alt i dette livet handler om en balansegang mellom lyset og mørket. Sola som står opp om morgenen og lager lys og går ned om kvelden igjen. Natta blir mørk og setter fantasien i sving, Mens stjernene blinker inn i evigheten. Mennesker har vel alltid vært fasinert av lys og mørke. Ikke minst alle kunstnere som skaper utrykk som provoserer, eller lager gode stemninger med maling, ord og musikk. Tar vi bort kunsten blir vi mennesker fattige inni oss. Det å lære å se kunsten og føle den beriker oss, selv om vi ikke alltid liker den. Det er forskjellig fra menneske til menneske.

Noen maler naturen slik de ser den eller opplever den. Noen fanger opp de utroligste øyeblikkene inn i et fotoapparat, som blir til noe magisk og ekstraordinært. Det handler om det gylne snitt, som er lover og regler innen fotokunst og tegne/maling.

Ekte kunstnere lar seg ikke diktere av andre, men går alltid sine egne veier som skapende mennesker. De prøver ofte nye ting hele tiden med et åpent sinn. Det er derfor noen blir så store og berømte.

Ja, livet består av lys og mørke hver dag. Det skjer hyggelige ting, vi blir lei oss, vi får noen vonde slag av livet, vi mister noen vi er glade i, vi møter veggen og vi får sykdom. Vi opplever mye glede og latter, opplever fine ting, vi leser eller hører musikk som gjør oss glade og vi møter mange hyggelige mennesker. Livet er tøft når vi mister dem som betyr så mye for oss. Det er fordi vi mister det trygge ankeret som holder livet på plass. Tryggheten er dem vi elsker som holder rundt oss, når stormen og uværet kommer i et mørke. Det å leve i utrygghet og i det ukjente er ikke bra for oss mennesker over lang tid.

Derfor er det alltid så viktig å ha en sunn balanse mellom det som er lyst og det som er mørkt. Angst og depresjon er et tegn på ubalanse i livet. Når livet er for mørkt kan det gå galt, med en enveis billett inn i håpløsheten og ensomheten. Da er det viktig å ha noen rundt seg når stormen og mørket, kommer som et uvær i hodet vårt og forstår. Blir det for lyst blir mange blendet av glitter og ting, som egentlig er uviktig i et liv.

Lys og mørke, slik er livet hele tiden. Kunsten er å balansere dette slik at vi alle lever et godt liv lenge.

Det flotteste jeg vet er lyset i naturen, som endrer seg fra sekund til sekund. Blir aldri lei av lyset og fargene i naturen, som mange glemmer i det travle nettsamfunnet vi lever i.

Ikke minst alt det negative i samfunnet som det er overfokus på hver dag. Å sitte med undring og glane på kveldssola vårt ytterst i havgapet, da kommer tårene og gleden over å leve. Jeg er en gjest på jorda vår som mange glemmer. Naturen er vakker og hard.

Det er lys og mørke hver dag slik det må være. •

Dette er et leserinnlegg. Artikkelen gir uttrykk for skribentens meninger. Vil du skrive innlegg? Send til redaksjonen@psykiskhelse.no 

×
Kjære leser!
Denne artikkelen er gratis og åpen for alle. Magasinet Psykisk helse er en uavhengig, redaktørstyrt publikasjon, med kvalitetssikret innhold. Vårt formål er å skape åpenhet og øke kunnskapen i befolkningen om psykiske lidelser, forebygging og behandling. Bli med å bidra slik at vi kan holde flere artikler åpne for alle lesere! Støtt oss med f. eks. 50 kroner til vipps 12137. Takk for alle bidrag til en bedre psykisk helse for alle!