Close Menu

Mange har mistet et kjært menneske som har tatt sitt liv, eller kjenner til noen som har gjort det. Selvmord får store ringvirkninger. Derfor markeres Verdensdagen for selvmord hvert år 10. september.

Forfatter Tiril Broch Aakre har skrevet om sin mors selvmord i boka Mødre og døtre. I år skal hun holde appell på Universitetsplassen i Oslo den 10. september for å bidra til mer kunnskap.
– Selvmord er fortsatt et tabu som er vanskelig å snakke om, og jeg vil gjerne bidra til å mobilisere for selvmordsforebygging. Vi har en nullvisjon for selvmord, men ser ikke at tallene går ned. Det handler om psykiatri, men også om hva vi alle kan gjøre for å skape et mer inkluderende samfunn, sier Aakre.

Flere kvinner i Norden

Hun peker på at selvmordstallene går ned i mange europeiske land, men ikke i Norge. Forskning.no skriver at det var nedgang i 15 land i perioden 2011-2019, men ikke i de nordiske landene. Det er også flere kvinner som tar livet sitt i Norden enn i andre europeiske land, selv om det er flest menn som gjør selvmord også her.
– Hva tenker du om tallet 610, antallet mennesker som døde av selvmord i Norge i fjor?
– Vi burde alle uroe oss over det. Det burde vært et større tema, også i valgkampen. Vi kjenner til hva som er risikofaktorer. Min erfaring handler om psykiatri. Min mor i en krise fikk ikke god nok oppfølging. Vi vet for eksempel at det er en sårbar fase når folk blir skrevet ut. Vi har sett mange ganger at det svikter, sier Aakre.

Hun sier opplæring i selvmordsforebygging i skoler og andre institusjoner som kommer i kontakt med selvmordstanker, kan hjelpe.

Forstå alvoret

– Er det trekk ved det norske samfunnet som bidrar til de høye tallene, tror du?
– Det blir spekulasjoner, men jeg kan lure på om det har med verdier å gjøre. Jeg har spurt meg om vi ikke helt forstår alvoret. Tenk om min mors smerte hadde vært synlig på utsiden, med sår og skader. Hvis du har en avkappet arm, får du ikke beskjed om at «Nå må du vente åtte uker på behandling på DPS (Distriktspsykiatrisk senter).

Ifølge FN er det rundt 703 000 mennesker i verden som tar livet sitt hvert år. Flere dør av selvmord enn av drap og krig til sammen. Siden 2003 har 10. september vært FNs dag for forebygging av selvmord, som markeres i mange land.
Organisasjonen Leve står bak markeringer over hele Norge. Dersom man ikke kan delta i en fysisk markering, kan man tenne et lys og ta bilde av det, og dele på sosiale medier. •

Fakta Verdensdagen for forebygging av selvmord
Arrow
  • 10. september er FNs dag for forebygging av selvmord.
  • Rundt 703 000 mennesker tar livet sitt hvert år i verden. I Norge er det rundt 600 i året. Tallene varierer litt, men det er ingen markant nedgang de siden 2011.
  • Organisasjonen for etterlatte ved selvmord, Leve, holder markeringer i en rekke byer og tettsteder over hele landet. I Oslo blir det taler på Universitetsplassen og lys-tog til Stortinget fra kl. 19.45. 610 lys vil bli tent – ett for hvert liv vi mistet i selvmord i 2022.
  • Man kan delta i lysmarkeringen digitalt ved å tenne et lys kl. 20.00 og dele bilde av det på sosiale medier.
Kjære leser!
Denne artikkelen er gratis og åpen for alle. Magasinet Psykisk helse er en uavhengig, redaktørstyrt publikasjon, med kvalitetssikret innhold. Bli med å bidra slik at vi holde flere artikler åpne for alle lesere! Støtt oss for eksempel med 50 kroner til vipps 12137. Takk for alle bidrag til en bedre psykisk helse for alle!