Close Menu

SVAR: Det er ikke sant at man ikke blir avhengig av hasj. Bakgrunnen for forslaget om avkriminalisering i Rusrefomen, er imidlertid at man ser at straff ikke reduserer bruk av rusmidler. Man ønsker å gi et bedre tilbud til rusavhengige med vekt på skadereduksjon og helserettete tiltak.

Avhengighet av cannabis er avhengig av styrken, særlig stoffet δ-9-tetrahydro-cannibinol (THC). THC er også det stoffet som gir rusopplevelsen og økt konsentrasjon gir økt rus, som jo for mange er det ønskelige, men økt konsentrasjon øker også sjansen for avhengighet. THC gir også andre andre problemer, som angst, redusert hukommelse, paranoide opplevelser og hallusinasjoner.

Cannabis finnes i naturlig form, og i de siste 15 år også syntetisk fremstilt. Den naturlig dyrkete finnes i flere former og er ofte kalt «skunk», «weed» og «hashish». Navnene gjenspeiler ulike måter den er dyrket og fremstilt på, og ulik konsentrasjon av THC. Skunk har høyest THC-konsentrasjon (opp mot 20 prosent) og det er særlig bruk av skunk som gir avhengighet. Syntetisk fremstilt cannabis, ofte med gruppenavnet «spice», finnes i mange former, og det kommer stadig nye. Alle har svært høy THC-konsentrasjon, som kan gi en farlig rus og høy risiko for avhengighet, noe som har forårsaket dødsfall også i Norge.

Andre stoffer i cannabisen som er viktig er Cannabidiol (CBD), da man mener det motvirker noe av avhengigheten som THC gir. I medisinsk cannabis er begge stoffene ofte tilstede for å redusere avhengighet og THC-konsentrasjonen er under én prosent. Medisinsk cannabis brukes til behandling av smerte, muskelstivhet ved multippel sklerose og har vært prøvd mot mange andre ulike lidelser, men med varierende effekt.

Flere unge oppsøker hjelp for sin cannabis-avhengighet nå enn før, og en av grunnene kan være økt konsentrasjon av THC. Symptomer på avhengighet kan være økt irritabilitet, søvnløshet, redusert appetitt og uro. I dag er det forebyggende tiltak  som er det viktigste i rusbehandling.

Send inn ditt spørsmål til redaksjonen@psykiskhelse.no

Advokat Helge Hjort, psykiater Ann Færden, post.doc. Ann-Mari Lofthus og psykolog Cecilie Benneche svarer på spørsmål om juss, psykiatri, velferd og psykologi.

×
Kjære leser!
Hjelp oss å bekjempe stigma og fremme psykisk helse! Du leser Magasinet Psykisk helse, en uavhengig og redaktørstyrt publikasjon dedikert til å spre kunnskap og øke åpenhet - med kvalitetssikret innhold. Denne og mange av artiklene er gratis for leserne. Men vi trenger din støtte for å fortsette det viktige arbeidet. En liten donasjon kan gjøre en stor forskjell. Med bare 50 kroner kan du bidra til å:
• Spre viktig informasjon til flere som trenger det.
• Øke forståelsen og bekjempe stigmatisering.
• Gi håp og støtte til alle som sliter.
Doner nå via Vipps til 12137 og bli med i arbeidet for bedre psykisk helse for alle! Hjertelig takk for din støtte! Vennlig hilsen redaksjonen i Magasinet Psykisk helse.