Close Menu

Hva gjør du etter en krangel?

Det er ikke uvanlig at par har uenigheter og konflikter, men det kan være skadelig for barna over tid hvis de blir vitne til det. Barn trenger å se at foreldrene kan løse problemene sine på en god måte, og at de fortsatt er glad i hverandre.

– Etter en konflikt så skal konflikten repareres. Barnet tåler å se en krangel hvis de ser reparasjonen. Da lærer de at det er mulig å komme overens igjen, sier Ingvild Rød, som er parterapeut og gestaltterapeut.

Hun forklarer at det er viktig at barna får se at foreldrene sier noe sånt som: “I går var vi litt sinte, og det var dumt, men nå er vi venner igjen.” Og at de viser det med fysisk kontakt, som å stryke på armen eller kysse.

– Mange glemmer at barnet også må se reparasjonen av krangelen. Skal dere krangle foran barnet så skal de også se reparasjonen. Det er viktig at barna er med på reparasjonen. Hvis barnet har lagt seg, ta det neste morgen. Si at “nå har vi snakket sammen” og vis fysisk kontakt. På den måten lærer barnet at konflikter kan løses, og at det ikke er farlig. Barnets følelse av trygghet styrkes. Det er superviktig, sier Ingvild.

Ingvild Rød

(Foto: Beate Willumsen)

Hvordan få bedre kontakt?

Et vanlig problem som mange par opplever, er at de ikke føler at de får kontakt med hverandre. Selv om de svarer når den andre snakker, snur de seg ikke til hverandre. De viser ikke non-verbal oppmerksomhet. Det samme gjør foreldre med barn. Det er viktig at barn får øyekontakt, at barn kan se hele ansiktet til mor eller far, slik lærer de å tolke verden rundt seg. Hvis foreldre ser på mobil eller PC-skjermen når de snakker, føler barnet seg ikke sett.

– Tips fra meg er at når partneren snakker, legg fra deg det du har i hendene, snu ansiktet og kroppen i retning av den som snakker til deg. Da vil følelsen av utilgjengelighet bli borte, sier Ingvild.

Hun påpeker at parene ofte ønsker å bedre kommunikasjonen, men at det ikke er som hovedutfordringen. Det handler om at vennskapet ikke er solid nok, at tilliten ikke er på topp, og at forpliktelsen ikke er helt tilstede.

Ingvild sier eksempler på forpliktelse er at den ene parten selv velger å kjøre den andre til legen eller velger å bli hjemme fremfor å dra ut på fredagspils.

— Vennskap, tillit og forpliktelse bør være solid, sier hun.

Ingvild Rød

(Foto. Beate Willumsen)

Hvordan styrke parforholdet?

Ingvild har hjulpet mange par som sliter med kommunikasjon, tillit og intimitet. Hun brenner for barnas ve og vel, og mener at ved å hjelpe paret, hjelper hun også barna deres.

– Barn lærer av foreldrene. Hvis foreldrene har et godt forhold, kopierer barna det. Foreldrene er forbilder på hvordan man skal oppføre seg for andre mennesker. Barn lærer også andre steder, men det de lærer hjemme setter størst spor, sier hun.

Hun forteller at de parene som føler at de står fast i sine mønstre, trenger en nøytral tredjepart som kan lære dem hvordan de selv kan gjøre ting annerledes, i stedet for å peke på partneren. Det er en sårbar prosess, som krever at man tar ansvar for sitt eget bidrag i konflikter og fastlåste mønstre.

– Vi peker ofte på andre, at det er andres skyld. Vi skal ikke plassere skyld noen steder. Alle gjør så godt de kan. Vi blir blinde på oss selv, sier hun.

Hun legger til at det man lærer i parterapi vil også påvirke barna, fordi de vil se at foreldrene håndterer relasjonen bedre.

– Hvem er deres trygge base? De skal være en trygg base for barnet, men det klarer de ikke hvis de ikke også er trygge for hverandre. Hvordan støtter de hverandre, hvordan møter de hverandre? Det er spørsmål som er viktige å utforske, sier hun.

Hvordan håndtere ytre påvirkninger?

Par kjenner ofte ikke igjen hvilke ytre påvirkninger som skader dem. Et par er en enhet, og hvis paret ikke vet hvordan de skal styrke forholdet, kan forholdet gå i oppløsning.

– Hvor mye ytre påvirkninger er det, spør Ingvild i parterapi. Pusse opp hus, småbarnsfase og nye jobber. Ytre påvirkninger tapper paret for energi. Hva er kjærestetid? Jobb med kjærestetid, sier hun.

Hun anbefaler at par setter av tid til hverandre, uten distraksjoner, og gjør noe som gir dem glede og nærhet.

Vil du ha hjelp?

Ingvild er utdannet gestaltterapeut ved Høyskolen Norsk Gestaltinstitutt i Oslo. I tillegg har hun sertifisering som PREP-kursholder og veileder (samlivskurs) fra Modum Bad, og har sertifisering i ParSjekk fra Modum Bad. Hun har lang erfaring med å hjelpe par som ønsker å forbedre forholdet sitt.

Hvis du vil ha hjelp av Ingvild, kan du kontakte henne på:

  • Telefon: 46610991
  • E-post: ingvild.rod@gmail.com
  • Nettsted: https://www.minemuligheter.no/ingvild-rod

Ikke nøl med å ta kontakt hvis du vil ha en samtale, den forplikter ikke til et bindende terapiforløp. Hun ser frem til å høre fra deg!

——————————————-

  • Denne artikkelen er finanisert og produsert eksternt. Redaksjonen i Magasinet Psykisk helse har ingen rolle i produksjonen av dette annonsørinnholdet.

 

×
Bli med å bidra!
Du leser Magasinet Psykisk helse, en uavhengig, redaktørstyrt publikasjon dedikert til å spre kunnskap og øke åpenhet - med kvalitetssikret innhold. Denne og mange av artiklene er gratis. Men vi trenger din støtte! En liten sum kan gjøre en stor forskjell. Med bare 50 kroner kan du bidra til å:
• Spre viktig informasjon til flere som trenger det.
• Øke forståelsen og bekjempe stigmatisering.
• Gi håp og støtte til alle som sliter.
Doner nå via Vipps til 12137 og bli med i arbeidet for bedre psykisk helse for alle! Hjertelig takk for din støtte! Vennlig hilsen redaksjonen i Magasinet Psykisk helse.