Close Menu

Dette gjør det mye mer naturlig for ungdom å henvende seg til internett når livet er både godt og vanskelig. Om det så er å kontakte hjelp, lese andres erfaringer eller finne metoder for å unnslippe det vonde de står i. I stunder hvor ungdommer tidligere har funnet det naturlig å henvende seg til voksne eller venner, er det nå blitt like vanlig å uttrykke seg via sosiale medier – som blant annet NRK-serien Innafor avdekket.

At internett kan være mørkt, vet Ingebjørg Blindheim, også kjent som «Instagrams livvokter» fra NRK-serien Innafor som har observert noe av det mørkeste internett har å by på. Nemlig «det hemmelige miljøet på Instagram». Et miljø som startet med en gjeng unge jenter og gutter som søkte etter likemenn. Et sted å høre til. Noen som forstod dem. Det startet uskyldig, men fikk en tragisk vending da flere av dem som tilhørte miljøet endte sine liv. Til slutt fikk Ingebjørg nok. «Nå må jeg vise alle disse unge guttene og jentene at det er håp. Det er alltid håp.» Slik ble Snapchat-kontoen Psyktærlig til – som et motsvar til alt det mørke på internett. Siden oppstart i mars 2016 har det skjedd mye. Nå er vi syv jenter i alderen 19 til 29 som jobber frivillig med erfaringsbasert kunnskapsspredning og rådgivning om psykisk helse. Vi er nå også å finne på Instagram og Facebook, og vi jobber mye med politisk påvirkning blant annet ved å ha markeringer, delta på møter og skrive debattinnlegg. Vårt mål er å bidra til økt åpenhet om psykisk helse – og spre håp. Felles for oss syv er at vi alle på et tidspunkt i livet har stått i mørket, og følt at livet aldri kom til å bli bedre. Vi har stått i en håpløshet vi trodde var umulig å komme seg ut av – helt til vi kom oss ut av den. Erfaringene vi gjorde oss gjennom prosessen for å få det bedre, ønsker vi å dele. Vi vil vise mennesker – ung eller gammel, jente eller gutt, at det er mulig å få det bedre. Det er alltid håp! 

Vi jobber tett på mennesker i ulike livssituasjoner, og flesteparten av dem som kontakter oss er unge under 25 år, noen er eldre. Det er gutter, jenter, kvinner og menn i alderen 12 til 60 år. Det er pasienter, pårørende, nysgjerrige som ønsker å lære mer, lærere med elever som sliter, bekymrede besteforeldre og ensomme søsken som savner noen. Felles ser vi et ønske om å lære mer. Forstå mer. Vi er glade for å kunne bidra, men vi har et ønske: Vær mer åpen.  Det er skremmende å dele det som er vondt, men oftest vil de rundt deg heller vite enn å ikke vite. De aller fleste har et ønske om å hjelpe, det ser vi i Psyktærlig i vårt møte med pårørende. Er du pårørende? Våg å stille de vanskelige spørsmålene. Av og til er det vanskelig å dele det som er vondt, men spørsmål kan gjøre prosessen litt lettere. Mistenker du at noen i din krets har det vanskelig? Spør! •

Dette er et utspill og uttrykker skribentens holdninger og meninger.

×
Bli med å bidra!
Du leser Magasinet Psykisk helse, dedikert til å spre kunnskap og øke åpenhet - med kvalitetssikret innhold. Denne og mange av artiklene er gratis. Men vi trenger din støtte! En liten sum kan gjøre en stor forskjell. Med bare 50 kroner kan du bidra til å:
• Spre viktig informasjon til flere som trenger det.
• Øke forståelsen og bekjempe stigmatisering.
• Gi håp og støtte til alle som sliter.
Doner nå via Vipps til 12137 og bli med i arbeidet for bedre psykisk helse for alle! Hjertelig takk for din støtte! Vennlig hilsen redaksjonen i Magasinet Psykisk helse.