– Alarmerende om legemiddelbruk
En undersøkelse av legemiddelbruk blant 100 unge i alderen 15 til 20 år viser at nesten halvparten har brukt tre til fem legemidler mot psykiske plager.
De fleste fikk først sovemedisin og antidepressive legemidler, så antipsykotiske eller beroligende legemidler. Det første stedet de fleste fikk legemidlene var ved Barne- og ungdomspsykiatrisk klinikk (BUP).
Lite forskning
– Rapporten er alarmerende, og den må få betydning, selv om den ikke bygger på en stor, randomisert undersøkelse, sier Marit Sanner, leder for Forandringsfabrikken.
– Det finnes nesten ikke forskning på hva barn og unge selv sier om å måtte bruke legemidler. Barns rettigheter som er nedfelt i Barnekonvensjonen blir hele tiden brutt, legger hun til.
Ikke godkjent
Sanner forteller at veldig mange av legemidlene som barn og unge må ta ikke er godkjent for bruk til barn og unge.
– Dette har vi kjent til i flere år. Nå vet vi at de unge heller ikke opplever at de blir hørt, eller at de har noe valg. Noen sier: Det var ikke et reelt valg for meg om jeg skulle ta medisin eller ikke. Hvis jeg ikke gjorde det, fikk jeg ingen annen behandling.
Mangler nedtrapping
I rapporten kommer det også fram at det ikke er noen plan for nedtrapping av legemiddelbruken, eller at doseringen følges nøye opp.
– Alt for mange opplever at de blir gående på legemidler uten at noen spør hva slags nytte de har av dem. Rapporten er blitt kritisert fordi undersøkelsen ikke er omfattende. Men den bygger på dybdesamtaler, sier Sanner.
Forandringsfabrikken skal i møte med helseministeren, og oppfordrer også helsedirektoratet til å følge opp. Rapporten er støttet av Rådet for psykisk helse og Stiftelsen Dam. •
Vipps 12137
• Spre viktig informasjon til flere som trenger det.
• Øke forståelsen og bekjempe stigmatisering.
• Gi håp og støtte til alle som sliter.
Doner nå via Vipps til 12137 og bli med i arbeidet for bedre psykisk helse for alle! Hjertelig takk for din støtte! Vennlig hilsen redaksjonen i Magasinet Psykisk helse.