Lukk

Personlighetsforstyrrelse: – Misforståelser oppstår

– Vi er avhengig av å kjenne og forstå hvorfor vi reagerer følelsesmessig i mellommenneskelige forhold og kunne ta den andres perspektiv. Ellers vil det oppstå vanskelige misforståelser, sier Øyvind Urnes, leder for Nasjonal kompetanse­tjeneste for personlighetspsykiatri.
block image
KJENNER OSS IGJEN Det er når graden av personlighetsproblemer blir stor at det blir for vanskelig, sier Øyvind Urnes. Det er viktig å forstå hvordan man virker. (Foto: Sveinung Uddu Ystad)

– Alle kan kjenne seg igjen i noe ved personlighetsforstyrrelser. Det handler om problemer med å styre følelsene, som kan bli for sterke og overveldende, og noen ganger for svake slik at du ikke får kontakt med dem.

De enkelte variantene av diagnosen er ikke så avgjørende for behandlingen, forteller Urnes.

– Vi snakker heller om graden av problemer. Lettere problemer kan være en konfliktfylt samtale med en venn, som setter deg ut for en tid, slik at du trenger tid til å komme deg etterpå. Da vil det gå over i løpet av noen timer, og det hjelper å snakke med en du stoler på. Hvis du har litt sterkere personlighetsproblemer, vil du ha vanskeligheter i en rekke forhold og du føler gjerne at du ikke blir verdsatt på jobben. Selvfølelsen vil alltid lide hvis du sliter med din personlighet. Har du store personlighetsproblemer blir alt vanskelig, jobb, familie, kjæreste og venner. Da er du hardt rammet av denne psykiske lidelsen og vil ofte velge å holde deg for deg selv.

Nære forhold vanskeligst

Personlighetsforstyrrelse kan gi problemer med å forstå mellom- menneskelig kommunikasjon, slik at man misforstår andre. Spesielt nære forhold er vanskelig, for der er det flest følelser involvert.

– Hvis det oppstår misforståelser mange ganger, mister man gjerne tiltro til at andre er til å stole på, sier Urnes.

– Kan det hjelpe med legemidler?

– Hvis du er veldig deprimert eller har mye angst, vil legemidler kunne dempe symptomene. Men de grunnleggende personlighetsvanskene og følelsene du skal styre, vil ikke legemidler ha noen effekt på, sier Urnes.

Et eksempel på manglende styring med følelsene er at man blir for impulsiv, slik at man tar valg som gir problemer, for eksempel kjøper for mye på kort tid.

Forstå hvordan du virker

En behandlingstilnærming i dag er å bedre mentalisering, det vil si å forstå hvordan man virker på andre. En annen hovedtilnærming er å bedre styringen av følelsene dine.

– Hvis du har store problemer med å styre følelsene, og mye indre smerte, vil du ofte enten skade deg selv, eller bli sint og prøve å legge skylden på andre. Det vil igjen gi skyldfølelse og skam. Disse måtene å mestre på leder ikke til et godt resultat, men er fullt forståelige.

– Hvordan vet man at det er en personlighetsforstyrrelse en person har, og ikke bare er sint og vanskelig?

– Sinne kan være en verdifull følelse. Ønsker vi å hevde oss, bør vi bruke sinne. Men hvis vi er sinte i feil situasjoner, hvis det ikke fører til at vi hevder oss bedre, er sinnet ødeleggende. Hvis det gjentar seg mye og over tid, kan sinnet ha sammenheng med personlighetsproblemer, som kan være et ledd i personlighetsforstyrrelse.

– Hva kan man gjøre selv?

– Det viktigste er å blir klar over at man har en personlighets­forstyrrelse. Dårlig selvfølelse er smertefullt. Den smerten du kjenner når du sliter med din personlighet, kan være så sterk, at det kan være godt å ha en fysisk smerte som dekker over den psykiske smerten. Det kan være grunnen til at du skader deg. Den fysiske smerten vet du hvor kommer fra, i motsetning til den indre.

Ta tak tidlig

Hvis du merker at noen av dine nære har problemer, er det viktig å ta det opp.

– Det er alltid mulig å gjøre noe med det, og du er nok den beste til å ta det opp. Pårørende er de viktigste støttespillerne for pasienter. Ikke stikk hodet i sanden og tenk at dette går over av seg selv. Hvis du ser at dette har vart i ett eller to år, går det ikke over av seg selv. Mange som sliter vil kunne få utmerket hjelp for problemene. Vi har gode behandlingsprogrammer for veldig mange.