Daglig leder Einar Grøndalen ved Fontenehuset og Charlotte Lundgren i Rådet for psykisk helse ønsket velkommen sammen med en av medlemmene, Nora Larssen som ga et innblikk i hvordan modellen fungerer i praksis.
– Det å tilhøre et fellesskap er noe av det aller viktigste for å mestre, utvikle seg og føle at man hører til i et stadig mer komplekst samfunn. Her ved Fontenehuset utvikler dere varige muligheter og bidrar med den nødvendige støtten mange trenger i store livsoverganger. Alle trenger noe å gå til og meningsfylt innhold i hverdagen. I dag skal dere møte mennesker med ulikt utgangspunkt og livskompetanse som her på huset får hverdagsstruktur og den ekstra kunnskapen som trengs for å komme i arbeid, utdanning og få et godt liv, sa Charlotte innledningsvis før hun ga ordet videre til Nora.
I Norge har vi 23 ulike Fontenehus som setter gullstandarden innen sitt felt. På verdensbasis er det hundrevis av klubbhus, inkludert ett i Reykjavik. Tallene viser at de virker; rundt 20% av medlemmene ved Fontenehuset Oslo sentrum kom i arbeid i fjor og hele ni av ti medlemmer oppga at de fikk bedre helse. Dette betyr enormt mye for hvert av disse menneskene og har en svært stor samfunnseffekt.
– Her ved Fontenehus Oslo sentrum jobber vi etter klubbhusmodellen som er en erfarings- og kunnskapsbasert rehabiliteringsmodell. Vi tror at det å være en del av et fellesskap der mennesker jobber sammen har en rehabiliterende effekt gjennom å bygge relasjoner og egen kompetanse – og å vite at du er viktig for mennesker rundt deg. Ingen klubbhus fungerer uten at medlemmene velger å bidra hver dag. Alt er frivillig, og medlemmene velger selv hvor ofte og hvor mye de vil delta, fortalte Nora.
Delegasjonen, som var svært engasjert i unges psykiske helse og stilte mange gode spørsmål om hvordan de jobber ved Fontenehusene, møttes i husets arbeidsrom og gikk deretter opp i kafeen hvor de fikk snakke med flere av medlemmene.
– I tillegg til rehabilitering er et annet mål med huset at hvert medlem når sine egne personlige mål, får støtte til å komme tilbake til jobb eller studier og får veiledning og hjelp til å løse praktiske utfordringer. Medlemskap er gratis og livslangt, åpent for alle med en historie med psykiske lidelser og ingen henvisning er nødvendig. For meg personlig har dette huset vært en livredder, avsluttet Nora.
Ordfører Anne Lindboe og styreleder Hans Petter Høegh i Fontenehuset Oslo sentrum var til stede og mottok delegasjonen.
Vi er stolte over av at Fontenehus Norge er en av våre 34 medlemsorganisasjoner. Besøket ved Fontenehus Oslo sentrum var en del av programmet i forbindelse med Islands statsbesøk til Norge fra 8. – 10. april.