Lukk

Vær en hjertestarter!

Rådet for psykisk helse mottar gjennom året donasjoner for å bidra til bedre psykisk helse for alle. April og mai er de månedene i året hvor flest beløp doneres fra begravelser som følge av at unge mennesker har tatt livet sitt. Det er triste brev å få. Dette krever handling.

Denne teksten av generalsekretær Tove Gundersen, er et debattinnlegg som er publisert i en rekke aviser over hele landet.

Ensomhet er farligere enn å røyke. Levekårsundersøkelsen som ser på ensomhet og dødelighet konkluderer med at risikoen for tidlig død som følge av ensomhet kan sammenlignes med det å røyke. En av tre barn og unge mellom åtte og nitten år sliter med ensomhet. Det gjelder også eldre. 

De aller fleste unge i Norge har det bra, men mange strever med mobbing og for liten sosial støtte. Om våren spirer ikke bare forventninger om lys, varme og gode sommeropplevelser.

Innholdet krever handling

Det er altfor mange unge som ikke orker å leve lenger. Verken trafikkulykker, overdoser eller kreft tar like mange liv som selvmord blant unge voksne i Norden. Rådet for psykisk helse mottar flere gaver for å bidra til bedre psykisk helse for alle. April og mai er de månedene i året hvor flest beløp doneres fra begravelser der unge mennesker har tatt livet sitt. Det er triste brev å få. Innholdet krever handling.

Filosofen og teologen Løgstrup sa «vi holder hverandres hjerter i våre hender» Det aller viktigste er å bry seg. Et mer inkluderende hverdagsliv vil forebygge mange selvmord. Barn og unge må tidlig lære at livet ikke er en rett linje for noen. Det du gir kommer dobbelt tilbake. Det er en glede og investering i det å hjelpe andre. Det finnes mange muligheter til å være en venn, både som frivillig, som nabo og som klassekompis.

Alle kan hjelpe én

Du er klok når du inkluderer gutten i gata eller jenta bak dataskjermen som ikke har noen. Neste gang er det din tur. Da er du nede i dumpa og trenger nettverket til å dra deg tilbake til det som gir mening og håp. Altfor mange hjerter stopper. Ingen kan hjelpe alle, men alle kan hjelpe én.

Tove Gundersen, generalsekretær i Rådet for psykisk helse 

Fra Østlandets Blad 15.5.17

Portrettfoto av Tove Gundersen, generalsekretær i Rådet for psykisk helse

Alle kan hjelpe én

- Du er klok når du inkluderer gutten i gata eller jenta bak dataskjermen som ikke har noen, skriver Tove Gundersen i dette innlegget.

(Foto: Paal Audestad)

Del på sosiale medier