Lukk

Nye liv for mennesker med tvangslidelser (OCD)

Helseminister Bent Høie lanserte nylig pakkeforløp for tvangslidelser (en del av pakkeforløp for psykisk helse). Behandling for tvangslidelser har god effekt og mange blir helt friske. Dette gir grunnlag for behandlingsoptimisme, skriver generalsekretær Tove Gundersen i denne teksten som er publisert som innlegg i flere aviser.

En svært god 4-dagers behandling er tilgjengelig for mennesker med tvangslidelser(OCD), og «pakkeforløpet» (pasientforløpet) er lansert av helseministeren. Samtidig opprettes et nytt forskningssenter i Bergen. Dette gir grunnlag for behandlingsoptimisme.

Sitt eget tvangsfengsel

Det er vondt og lammende for dem det gjelder, og for de pårørende. Nå håper Rådet for psykisk helse at flere får hjelp.

(Illustrasjonsfoto: Colourbox)

Får tilbake livet

Det er mange som bor i sitt eget tvangsfengsel. Det er vondt og lammende for den det gjelder, og de pårørende. Rådet for psykisk helse håper målet om at flere får tilgang på behandlingen innfris, og det uavhengig av hvor vi bor. Vi håper flere er modige og ber om hjelp.

Det viktige er hvordan vi regulerer følelsene våre. Det handler om å endre måten å tenke, føle og handle på. Det må læres å oppleve vanskelige følelser uten å stikke av.

Av pasienter som har mottatt behandling har det vist seg at 90 prosent får umiddelbar bedring, fire år senere er 70 prosent helt friske. Folk kommer tilbake på skole og i jobb - mennesker får livet tilbake. For en gevinst! Både for enkeltmennesket, deres pårørende og samfunnet. Det er et grunnlag for optimisme.

Behandlingen er systematisk evaluert. Den enkelte med selvrapportering og av eksterne, og den satses på i inn - og utland. I Time Magazine ble forskerduoen fra Bergen nylig satt på listen over verdens mest betydningsfulle personer innen helse. Psykologene Bjarne Hansen og Gerd Kvale er i stjerneklassen.

Det skal forskere videre på mekanismer som forklarer hvorfor behandlingsformen gir gode resultater, den skal gjøres tilgjengelig for flere pasienter, også internasjonalt.

Dette er en seier for angsten.

Tove Gundersen, generalsekretær i Rådet for psykisk helse.

Denne teksten er publisert i flere aviser, her i Moss Avis, 11. desember 2018.

Del på sosiale medier