1: Marihøna av Tore Westre (28)
Årets vinner overbeviste juryen med den billedlige novellen «Marihøna», en bedagelig historie om en gutt som passes av tanten sin i sin mors fravær.
Vi lot oss imponere av den dynamiske og naturlige fremdriften i fortellingen, hvor forfatteren raskt etablerer et univers og får til mye på kort tid.
Stemningen er preget av glidende øyeblikk og hverdagslykke fra barneperspektiv forenlig med årets tema, med språklige morsomheter og skarpe observasjoner underveis. Bildene er gjenkjennelige og klisjéene fraværende, og når det gjelder hva som betyr noe i hverdagen kan man tenke seg litt frem selv. Kanskje er det å finne ei marihøne, kanskje er det å få spise kjeks før middag selv om man ikke fikk lov av mor, kanskje er det kvalitetstid med en tante man liker godt.
Tore Westre skriver naturlig og levende, og skinner når det gjelder å skildre menneskelige relasjoner. Gjennom både det sagte og usagte spekulerer vi på hvem familiemedlemmene er for hverandre og hvordan de har det ellers. Språket er enkelt uten å bli overtydelig, særlig dialogen er et kraftig virkemiddel som forfatteren mestrer svært godt.
2: Ned til meg av Malin Røise (28)
Røise skaper et troverdig bilde av hvordan et barn med psykisk syk mor har det. Språket er gjennomarbeidet, og dialogen har god framdrift. Novellen innfrir de klassiske kravene om tiden, stedets og handlingens enhet, det styrker leseopplevelsen. Noen innslag av litt ulik fortellerstemme gjør at den likevel ikke når helt opp i en skarp konkurranse om førstepremien.
3: Ikkefornybar samvittighet av Herman Østby (22)
Ikkefornybar samvittighet er en spennende novelle om miljø og katastrofetenkning som drives forover av hovedpersonens angstpregede tankekjør. Forfatteren mestrer det å gjøre leseren nysgjerrig og forvirret nok til at lesetempoet holdes høyt, og språket er lekent og danner bilder av et univers som er levende og taktilt. Forfatteren kunne brukt litt lengre tid på å bearbeide teksten, og kanskje holdt igjen litt på bruken av store ord. Ellers er teksten et kjempegodt bidrag, og veldig givende å lese!
Hederlig omtale gikk til
Linnea Marie Antonsen (16) for En stille helt, for et godt og ektefølt bilde av en forvirring man kan kjenne seg igjen i
Og
Adrian Ådlandsvik for Me kjenner ikkje pine, for et innovativt og originalt manuskript.
Vinneren får et Kindle lesebrett. 2. og 3. plass får bokpremier. Juryen har bestått av skribent Eden Elvrum, Ingeborg Tiltvik, Mental Helse Ungdom, Cathrine Th Brundell, Magasinet Psykisk helse . •
• Spre viktig informasjon til flere som trenger det.
• Øke forståelsen og bekjempe stigmatisering.
• Gi håp og støtte til alle som sliter.
Doner nå via Vipps til 12137 og bli med i arbeidet for bedre psykisk helse for alle! Hjertelig takk for din støtte! Vennlig hilsen redaksjonen i Magasinet Psykisk helse.