Close Menu

Vesentlige historier

Hva skal vi snakke om i dag?
Aviser og andre medier velger ut hva som skal ha oppmerksomhet. «Erik ble app-millionær som 20-åring», skriver VG, for å ta ett eksempel. «Haugesunder ble Joker-millionær», skriver Haugesunds Avis. «Man kan bli millionær på YouTube, uansett hvor du er fra!», skriver Hedrum ungdomsskoles elevavis. Perspektivet har slått rot. Alt er sant, men alt er ikke like viktig. Nyhetene om de ytterst få kjemperike og kjempevellykkete, etser bort diskusjonen om hvordan vi egentlig har det, og hva som skaper et godt samfunn. Utenfor fins dagliglivet. Det innebærer som regel hardt arbeid, motgang og medgang, god og dårlig helse, sårbarhet og forventninger. Noen av disse historiene trekker Psykisk helse fram i dette nummeret. Når enkeltpersoner står fram med sine perspektiver, åpner livet seg litt for alle. Skam og marginalisering blir litt mindre, selv om det kan være litt hardere for den som gjør det i øyeblikket.
«De utallige overskriftene om plutselig rikdom skaper en falsk forestilling om at det er mulig for alle. »
Ruth Andrea på Kongsberg som også er med i en tv-serie om unge med schizofreni-diagnoser, forteller i denne utgaven av magasinet om å miste grepet på virkeligheten. «Alle kan bli psykotiske», sier hun. Arni Thor Høskuldsson i Skien spilte bort en million kroner på nettspill. Han forteller om selvmordstanker og skam. «Jeg ble mer og mer avhengig og brukte mye tid på å skjule det», sier han. Hvis vi skal ha et samfunn som alle kan ha gode liv i, må vi rett og slett ikke bruke så mye av informasjonsstrømmen på uvesentligheter. For de utallige overskriftene om plutselig rikdom skaper en falsk forestilling om at det er mulig for alle, for ikke å si forventet. Spillutvikler og psykolog Gaute Godager blir sint når han hører «I forrige uke var det fem personer som ble lottomillionærer. Denne gangen kan det bli deg!». Den sjansen er så minimal at det ikke er verdt å bruke tid på den. Tenk om de hadde sagt: «I forrige uke ble fire personer friske av psykose. Denne gangen kan det bli deg!» Da hadde vi gjennomskuet retorikken, for det krever også riktig hjelp, god behandling og stor innsats. De viktige historiene er ikke om lotterier og millioner, de er om tøffe, åpne mennesker som baner vei og gjør samfunnet litt bedre for andre. •
×
Kjære leser!
Kjære leser, vi er stolte over å kunne tilby denne artikkelen gratis og tilgjengelig for alle. Magasinet Psykisk Helse er en uavhengig, redaktørstyrt publikasjon som leverer kvalitetssikret innhold med mål om å fremme åpenhet og øke kunnskapen om psykiske lidelser, forebygging og behandling.
Din støtte er avgjørende for at vi kan fortsette å dele verdifulle artikler med alle. Bidra med for eksempel 50 kroner via Vipps til 12137, og hjelp oss med å spre kunnskap og forbedre den psykiske helsen for alle. Takk for ditt bidrag!
Med vennlig hilsen Redaksjonen i Magasinet Psykisk Helse