Close Menu

Undersøker korona-effekt på unges psyke

Hvordan påvirker koronakrisen unge voksne psykisk? En stor undersøkelse vil gi svar på dette i årene som kommer. Kronprinsparet er svært engasjert i psykisk helse-feltet, og opptatt av å følge med på undersøkelsen.

bilde av generalsekretær Tove Gundersen på nettmøte med kronprinsparet, Gerd Kvale, Mehdi Farsbaf.

videomøte

- Undersøkelsen vil gi et bedre grunnlag for å fange opp unge som sliter, sier generalsekretær Tove Gundersen. Nylig deltok hun på et videomøte med kronprinsparet, professor Gerd Kvale og psykolog Mehdi Farshbaf.

(Foto: Charlotte Lundgren)

I et videomøte med kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit, professor Gerd Kvale og psykolog Mehdi Farshbaf, drøftet generalsekretær i Rådet for psykisk helse Tove Gundersen situasjonen for unge voksne som ikke har det bra under utbruddet av covid-19. Torbjørn Mohn-Haugen, Lene Hopland Bergset og Asluag Timland Dale deltok også.

– Jeg har vært veldig opptatt av hvordan det går med ungdommen og spesielt med de som sliter fra før. Jeg har tenkt veldig mye på dem, sa kronprinsessen i møtet.

– Når alt blir usikkert er det også vanskeligere å være ung. Det som pleier å være positivt er nå negativt. Et rikt sosialt liv, fritidsaktiviteter og måter å vise omsorg på er luket ut. Med denne undersøkelsen vil vi vite så mye mer om barn og unges mestring og sårbarhetsfaktorer. Det vil gi et langt bedre grunnlag for å fange opp unge som sliter eller er i risiko, sier Tove Gundersen.

Kunnskap for fremtiden

Det er Bergen Center for Brain Plasticity og Senter for krisepsykologi som skal kartlegge mestring, motstandsdyktighet og psykisk helse på kort og lang sikt. Undersøkelsen startet først med unge voksne, men ble siden utvidet til å omfatte alle over 18 år. Undersøkelsen blir den største som er laget av denne gruppen, og er et samarbeidsprosjekt mellom Universitet i Bergen, Haukeland Universitetssykehus, Høyskolen på Vestlandet, Rådet for psykisk Helse og NORMENT Senter fra fremragende forskning. Forskningen kan også gi kunnskap om hva som blir viktig i en liknende smittesituasjon vi har i dag, i fremtiden. •

Mer om korona: Her er Folkehelseinstituttets fakta, råd og tiltak

Vipps: 12137

Kjære leser!
Du har nå lest en gratis artikkel. Magasinet Psykisk helse er en uavhengig, redaktørstyrt publikasjon, med kvalitetssikret innhold. Bli med å bidra slik at vi holde flere artikler åpne for alle! Støtt oss for eksempel med 50 kroner til vipps 12137. Takk for alle bidrag!