Close Menu

Skriv 2020 - resultater

Vinnerne av Mental Helse Ungdom og Magasinet Psykisk helses skrivekonkurranse ble:

1. plass

Miriam Lilliana Sundsrud Jensen (29) fra Sarpsborg fikk førsteplass med novellen «Åtte uker».

Juryen sier om bidraget:

Novellen «Åtte uker» skilte seg ut for juryen fordi den skildrer noe av det vondeste med koronasituasjonen, nemlig isolasjon og ensomhet. Med enkle grep, som bruk av jeg-perspektiv og såre, og til tider sinte skildringer, er juryen enige om at teksten evner å skape ulike følelser hos leseren. Den skildrer godt behovet for nærkontakt med andre mennesker og hvordan mangelen på dette kan føre til sterke fysiske og følelsesmessige reaksjoner, og på den måten treffer den temaet for årets konkurranse på både en dagsaktuell og medmenneskelig måte.

Åtte uker får derfor en velfortjent 1. plass.

Les vinnernovellen her

2. plass

Silje Akselberg Iversen (23) fikk andre plass med en novelle uten tittel om Emma.

Juryen sier om bidraget:

Selv om novellen ikke har en tittel, er det tydelig hva denne handler om. «Emma» vekker både gode og vonde følelser hos leseren. Det er lett å sette seg inn i fortellingen både som pårørende og hovedperson. Forfatteren velger å ta tema kontakt i retningen av kontakten vi prøver å ha med dem i livet vårt som har det vondt og det å gi, noe som er viktig i en tid preget av avstand og ensomhet. Forfatteren har et godt språk og noen fine metaforer som «gulvet er allerede klissete av festlighetene». Juryen skulle gjerne sett at taksten ble skrevet i jegform som hadde skapt større nærhet til fokuset i teksten.

«Emma» er en meget god tekst, men mangelen på en tittel og noen språklige grep gjør at den ikke når helt opp. Derfor gir vi «Emma» 2. plass.

3. plass

Ida Strand Hjalmarsson (18) kom på tredje plass med novellen «Andre muligheter».

Juryen sier om bidraget:

I en ganske fortettet form beskriver denne teksten godt hvordan det føles å stå utenfor det sosiale på skolen. Valget av skoleavslutning både som sted og tidspunkt gjør at teksten skuer både bakover og framover på samme tid. Jeg-personen drar fra avslutningen uten de seremonielle avslutningene omgivelsene tar i bruk. Hun kommer hjem, og er alene også der, noe som forsterker det følte utenforskapet. Men det er altså andre muligheter – den digitale kontaktflaten i dette tilfellet.

Fortellingen går rett på saken og svarer godt på oppgaven om kontakt. Leseren kommer rett inn i jeg-personens vanskeligheter med relasjoner. Teksten er sparsomt utstyrt med følelser, likevel er det lett å kjenne igjen opplevelsen av både ensomhet og lettelse. Den kunne vært bearbeidet noe mer, vi kunne for eksempel fått vite noe mer om hvorfor hun ikke lenger hadde dem hun beskriver som «gamle venner». Derfor når den ikke helt opp, men plasserer seg likevel i teten.

Juryen, som har bestått av Oda Archer, Terje Reed og Cathrine Th. Paulsen takker alle innsendere, og oppfordrer alle til å fortsette å skrive og sende inn tekst til neste års konkurranse!

×
Kjære leser!
Kjære leser, vi er stolte over å kunne tilby denne artikkelen gratis og tilgjengelig for alle. Magasinet Psykisk Helse er en uavhengig, redaktørstyrt publikasjon som leverer kvalitetssikret innhold med mål om å fremme åpenhet og øke kunnskapen om psykiske lidelser, forebygging og behandling.
Din støtte er avgjørende for at vi kan fortsette å dele verdifulle artikler med alle. Bidra med for eksempel 50 kroner via Vipps til 12137, og hjelp oss med å spre kunnskap og forbedre den psykiske helsen for alle. Takk for ditt bidrag!
Med vennlig hilsen Redaksjonen i Magasinet Psykisk Helse