Close Menu

Begge prisvinnerne har på hver sin måte kastet lys over viktige problemstillinger i norsk psykisk helsevern og utfordret status que gjennom mange år, skriver stiftelsen som står bak Prisen til fremme av ytringsfriheten i psykisk helsevern i deres begrunnelse av årets prisvinnere, filmskaper Ellen Ugelstad og leder for Stopp Diskrimineringen Berit Vegheim.

Både Ugelstad og Vegheim beskrives som modige, og som en viktig røst som er med på å nyansere debatten om norsk psykiatri.

Pårørendeperspektivet

Filmskaper Ugelstad er selv pårørende og har i flere av filmene sine portrettert denne rollen, både i dokumentaren Indian Summer om sin bror og i spillefilen The Recovery Channel som har gått på kinoer denne våren. Pårørendeperspektivet trekkes spesielt fram i juryens begrunnelse.

– Prisvinneren har raust delt av egen erfaring i sine filmer, noe som gir andre mennesker muligheter til å sette seg inn i og forstå hvordan det kan oppleves å stå nær mennesker som lever med psykisk lidelse.

Magasinet Psykisk helse intervjuet Ugelstad i forbindelse med premieren av filmen The Recovery Channel. Du kan lese intervjuet her.

I en pressemelding sier filmskaperen at hun er rørt over hederen.

– Jeg tror faren min som var psykiater ville snudd seg i grava nå og vært ganske stolt. Hans ambisjon var å skape en human psykiatri, han var nytenkende og var opptatt av hva som faktisk hjalp pasienten og hvor viktig det var å involvere familien, uttaler Ugelstad.

Funksjonshemmedes rettigheter

I juryens begrunnelse av tildelingen til Berit Vegheim fremmes et liv og arbeid for menneskerettighetene til funksjonshemmede generelt, også innen psykisk helsevern.

– Hun har kjempet for at alle mennesker skal bli likeverdig behandlet, og for at vi ikke glemmer dem som ofte blir oversett og marginalisert. I tillegg har prisvinneren vært en forkjemper både nasjonalt og internasjonalt for menneskerettighetene til innbyggere med funksjonsnedsettelser, skriver juryen.

De legger vekt på at hun har arbeidet i et landskap hvor det ofte kan være krevende å kjempe mot diskriminering og stigmatisering av mennesker med funksjonsnedsettelser, både på individ- og samfunnsnivå.

Selve utdelingen skjer under Arendalsuka i august. •

×
Kjære leser!
Hjelp oss å bekjempe stigma og fremme psykisk helse! Du leser Magasinet Psykisk helse, en uavhengig og redaktørstyrt publikasjon dedikert til å spre kunnskap og øke åpenhet - med kvalitetssikret innhold. Denne og mange av artiklene er gratis for leserne. Men vi trenger din støtte for å fortsette det viktige arbeidet. En liten donasjon kan gjøre en stor forskjell. Med bare 50 kroner kan du bidra til å:
• Spre viktig informasjon til flere som trenger det.
• Øke forståelsen og bekjempe stigmatisering.
• Gi håp og støtte til alle som sliter.
Doner nå via Vipps til 12137 og bli med i arbeidet for bedre psykisk helse for alle! Hjertelig takk for din støtte! Vennlig hilsen redaksjonen i Magasinet Psykisk helse.