Da Magasinet Psykisk helse ble lansert i 1994, var ikke psykiske lidelser noe man var åpen om. Med god grunn. Utstøting og marginalisering fulgte med psykiske diagnoser. Personer med rusavhengighet hadde ikke rett til helsehjelp. Selvmord og selvmordsforsøk skulle ikke omtales i pressen. Mange mente også at journalister skulle avholde seg fra å intervjue psykisk syke. Taushet, altså. Gradvis slapp imidlertid flere historier frem, ikke minst i dette magasinet.
I vårt jubileumsnummer ser vi nærmere på åpenheten, hvor vi er i dag og hvordan den fungerer. Det er ingen skam å ha angst lenger, posttraumatisk stresslidelse eller ADHD. Mange omtaler til og med tilstanden som «superkraft». Men det er ikke hele bildet.
Diskusjonen i dag går på om normale reaksjoner blir sykeliggjort og diagnostisert, om «alle» har angst og om man pynter seg med diagnoser. Eller om vi tvert imot ikke er kommet langt nok. Ligger det fortsatt en eim av uvitenhet og motvilje mot personer med psykiske lidelser? «Ingen blir friske av å være åpen om sin egen psykisk helse, og åpenhet er heller ingen forutsetning for å bli frisk» skrev to psykologi-profiler i fjor i et debattinnlegg. En undersøkelse de hadde gjort viste at de fleste kandidater med tidligere psykiske problemer blir utelukket fra ansettelsesprosesser, selv om de ellers er kvalifiserte for stillingen. Altså – ikke fortell.
Magasinet Psykisk helse vil fortsette med å fortelle, vi vil fremme mer åpenhet og mer kunnskap. Vi mener i all beskjedenhet at vår journalistikk på feltet er og har vært en viktig brikke i avstigmatisering og alminneliggjøring av psykiske lidelser. Alle som har stått fram med sin historie – mange med overtramp og umyndiggjøring i psykisk helsevern – har bidratt til å åpne feltet og minske tabu. Dette skal Magasinet jobbe videre med. Jobben er på langt nær gjort. Vi inviterer alle til å bli med videre i et felles løft mot likebehandling og slutt på fordommer og diskriminering.•
Dette er en lederartikkel i Magasinet Psykisk helse. Magasinet står inne for meninger i artikkelen.
• Spre viktig informasjon til flere som trenger det.
• Øke forståelsen og bekjempe stigmatisering.
• Gi håp og støtte til alle som sliter.
Doner nå via Vipps til 12137 og bli med i arbeidet for bedre psykisk helse for alle! Hjertelig takk for din støtte! Vennlig hilsen redaksjonen i Magasinet Psykisk helse.