Close Menu

«Hodepine»

Underlivet var sentralt da Ane Barstad Solvang laget tegneserie­romanen Frykt og medlidenhet for to år siden. Det er det også nå, i hennes første tradisjonelle roman, Dum naken.
Bilde av boka
Og det er altså ikke særlig sexy i denne sammenhengen heller, dette handler om underlivet i all sin elendighet, når det ikke virker, når det er smertefullt, sårt og tabu. Det vil si, Silje som eier dette underlivet, er strengt tatt den det handler om. Hun bor mye i London og blir dermed kalt Silly. Slik føler hun seg også ganske ofte. Silje er student, har en lunefull og vanskelig kjæreste og upålitelige venner. Silje vil bli forfatter. Silje spiser potetgull og sjokolade når hun har det vanskelig.
Det er lett å leve seg inn i Siljes liv. Solvang beskriver godt hvordan det er å være på leting i livet, hvordan følelsen av ensomhet forsterkes av mangel på penger og et sted å høre til og selvfølgelig plagene man ikke kan snakke om. Smertene oversettes til hodepine som igjen blir til migrene. Det kan man snakke om. Fedmen, som trøstespisingen uvegerlig fører med seg, blir på samme måte til matlyst. Det er snedig og virkelig. Dum naken er holdt i et enkelt, nøkternt bokmål. Bare ett ord stikker seg tydelig fram, et ord som brukes i Porsgrunn, der hovedpersonen og forfatteren er fra. Når det står alene uten resten av Telemarks­dialekten, blinker det som en fyrlykt: vårs. «Jeg dekker på bordet med brunost og syltetøy før vi setter vårs til bords.» Gjennom hele boken står vårs i kontrast til London, universitetet, studenthybelen, puben, bilkjøringen, kranglingen, facebook-bildene fra fester hun ikke var på og vennene som holder seg unna. Vårs er det trygge, varme, gode og nære. Vårs er fellesskapet og brunosten. Boken ender med en rekke av Siljes dikt, blant annet «Strekker vårs etter hverandres hender». Det er kanskje her man ser at kimen til slutten på ensomheten likevel var der med jevne mellomrom hele tiden. Slik lager Solvang en varm, rød tråd oppe i alt det problematiske og syke. Og med risiko for å spolere lesingen for nye lesere: Det løsner for vårs til slutt. •
×
Kjære leser!
Denne artikkelen er gratis og åpen for alle. Magasinet Psykisk helse er en uavhengig, redaktørstyrt publikasjon, med kvalitetssikret innhold. Vårt formål er å skape åpenhet og øke kunnskapen i befolkningen om psykiske lidelser, forebygging og behandling. Bli med å bidra slik at vi kan holde flere artikler åpne for alle lesere! Støtt oss med f. eks. 50 kroner til vipps 12137. Takk for alle bidrag til en bedre psykisk helse for alle!