På et frokostseminar lanserte Leve nylig appen Stay Alive og tre nye gratis kunnskapshefter om selvmordsforebygging og selvskading, støttet av Helsedirektoratet. Tiltakene er særlig rettet mot unge og personer rundt unge. Leve er organisasjonen som yter hjelp til pårørende etter selvmord og jobber i tillegg med forebygging.
Fagansvarlig for selvmordsforebygging i Leve Nina Danielsen har stor tro på at appen kan hjelpe mennesker som strever med tanker om selvmord. Stay Alive er hentet fra England og brukt av hundretusener der, ifølge Danielsen. Appen er gratis og innholdet er bearbeidet for norske forhold. Stay Alive skiller seg ut blant andre apper fordi innholdet er basert på helsefaglige retningslinjer.
– Jeg tror Stay Alive kan hjelpe på veldig mange nivåer. Den er for alle som har selvmordstanker og som vil hjelpe seg selv på et tidlig stadium, men den har også en sikkerhetsplan som brukeren kan opprette sammen med en behandler eller en annen støtteperson, sier Danielsen. Dermed kan den også hjelpe ved akutte kriser.
Håp og livsstyrke
Appen kan altså være til hjelp også ved akutt selvmordsfare. Den inneholder pusteøvelser som kan hjelpe ved fysisk uro. Den har også en håp-boks der brukeren selv kan laste inn ting som kan få en til å føle seg bra, som positive bilder, filmsnutter og musikk.
Informasjon og hjelperessurser ligger i Stay Alive, som viktige telefonnumre og nettadresser til hjelpeorganisasjoner. En egen seksjon for pårørende og ansatte i helse- og skolevesen ivaretar støtteapparat rundt. Her ligger tips og råd.
- Organisasjonen Leve hjelper pårørende etter selvmord og jobber med forebygging.
- Nå lanserer de appen Stay Alive, som både har mye informasjon rundt selvmordstematikk, og funksjonen Mitt Stay Alive, der brukeren selv kan legge inn livsbekreftende innhold og lage en sikkerhetsplan for kriser. Appen lastes ned gratis.
- Tre hefter kan lastes ned gratis, eller bestilles i papir gjennom Leve. De tre heftene er: Hvordan støtte en ung person som har selvmordstanker, Hvordan støtte etter at en ung person har tatt sitt liv og Informasjonshefte om selvskading.
- Organisasjonen Leve finner du her
Informasjon skaper trygghet
Samtidig med Stay Alive kommer Leve også med tre kunnskapshefter til bruk for hele oppvekstsektoren – skole og helsevesen. Heftene handler om selvmord og selvskading, og retter seg til alle som har kontakt med unge. Anette Mossin Wagle er leder for kriseteamet i Oslos utdanningsetat, og deltok på Leves frokostseminar. Hun kom inn på berøringsangsten rundt selvmord, som gjør at unge som tenker på selvmord eller har opplevd at en nær person som har tatt livet sitt, blir gående alene med tanker og følelser.
– Mange av våre saker handler om selvmord. Vi ser gang på gang at informasjon skaper trygghet. Betydningen av å bli møtt og forstått er enorm. Mange er redd for å gjøre noe galt, og derfor ender de med å gjøre ingenting. Usikkerhet gjør at man blir handlingslammet, og noen tenker at «vi må ikke gjøre dette større enn det er».
Ta bort berøringsangst
Selv om selvmordstallene er høye, og Norge har en nullvisjon om selvmord, minner Nina Danielsen om at befolkningen også er blitt større, og at nivået på selvmordsstatistikken nå er tilbake til det som var før korona. Under pandemien gikk selvmordstallene ned.
– Hva tror du er det viktigste for å få ned tallene?
– Jeg tror mye positivt skjer når vi åpner opp samtalen om selvmord. Det er blitt en større åpenhet, men det er også et større press på helsevesenet. Bare halvparten av dem som tar livet sitt, har vært i kontakt med helsevesenet før hendelsen. Hvis vi som samfunn viser at vi bryr oss, kan vi kanskje fange opp mennesker som ville gått under radaren. Det er viktig å arbeide tidlig med å forebygge. Det å ha det vanskelig kan innebære selvmordsfare. Da er det viktig å støtte, og ikke være redd for å gjøre ting verre, eller skyfle det unna, sier Nina Danielsen. •
Trenger du noen å snakke med?
Mental Helses hjelpetelefon: 116 123
Kirkens SOS: 22 40 00 40
• Spre viktig informasjon til flere som trenger det.
• Øke forståelsen og bekjempe stigmatisering.
• Gi håp og støtte til alle som sliter.
Doner nå via Vipps til 12137 og bli med i arbeidet for bedre psykisk helse for alle! Hjertelig takk for din støtte! Vennlig hilsen redaksjonen i Magasinet Psykisk helse.