Close Menu

– Trygg tilknytning kan sies å utgjøre et psykologisk immunforsvar, sier Ida Brandtzæg. Hun og samboeren Stig Torsteinson er ledende tilknytningspsykologer i Norge. En mørk vinterdag sitter begge i sofaen hjemme på Grefsen i Oslo, og forklarer hva tilknytning i relasjoner er, og hvorfor den er så viktig. Ordet dukker ofte opp i debatter rundt barnehager, skilsmisser, barnevernssaker og utsendelse av barn på flukt.

– Alle barn opplever belastninger. Det kan være foreldres samlivsbrudd eller å bli ertet på skolen. At ting er vanskelig. Har du en trygg tilknytning, er belastningene lettere å takle, sier Stig Torsteinson. Samboerparet og psykologene fullfører gjerne hverandres setninger og ser bort på hverandre om de er usikre, eller kanskje de søker bekreftelse, som levende eksempler på en trygg relasjon.

– Forskning viser at trygge relasjoner gjør deg bedre rustet til å håndtere vanskeligheter i livet. Det gjør at du kan hente mer hjelp i en situasjon, sier Brandtzæg. Du har en trygghet på at du kan dele det som oppleves tungt i tillegg til at du har erfaringer med det å komme igjennom vanskelige situasjoner og hendelser.

Dypfølt

×
Kjære leser!
For å lese hele saken må du være abonnent. For kun 59 kr/mnd får du tilgang til hele magasinet.