Tall fra Finanstilsynet viser at det var 671 000 inkassosaker knyttet til forbruksgjeld i første halvår av 2024, en økning på 4,9 prosent i løpet av ett år.
Personer med gjeldsproblemer har to til tre ganger høyere risiko for depresjon enn andre, ifølge Arne Holte, professor emeritus i helsepsykologi. Gjeldsrådgivning er en effektiv måte å hjelpe personer som er i økonomisk stress. Men for bankene kan det være en stor utfordring med kunder som misligholder gjelden sin. Håpløshet og «konvoluttskrekk» rammer mange med gjeld, og enkelte kommer også med selvmordstrusler.
Derfor har banken Bluestep Bank og Bank2 inngått et samarbeid med Mental Helse for å finne bedre løsninger for kunder med betalingsproblemer og psykiske vansker.
Ifølge en pressemelding fra de to aktørene kurses kunderådgivere som jobber med refinansiering av lege og psykolog. Å vite hvordan man har en god og empatisk kommunikasjon er viktig i møtet med sårbare kunder.
– Som utlåner må vi være bevisst på at kontakt med banken kan påvirke kundenes psykiske helse negativt, særlig i form av stress grunnet ekstra belastning hvis man har betalingsvansker. I tillegg til å trene opp kunderådgiverne våre vil vi i tilfeller der kunder har behov for ytterligere hjelp kunne henvise til Mental Helses svartjenester, sier Diana Peters leder for marked og samfunnsansvar i Bluestep Bank og Bank2 i pressemeldingen.
– Vi tror det vil gjøre kundeopplevelsen bedre, samtidig som det er betryggende for kunderådgiverne våre å vite hvor de skal sette grenser og henvise kundene videre, slik at de får den hjelpen de trenger.

– Økt gjeldsbyrde og økonomiske problemer henger tett sammen med redusert livskvalitet, psykiske helseutfordringer, og risiko for selvmord, sier Linda Berg-Heggelund i Mental helse. (Foto: Emilie Gjengedal Vatnøy)
Bedre forståelse
Mental Helse skal opprette et chatforum om privatøkonomi for brukere med økonomiske og psykiske utfordringer. I forumet kan deltagerne være anonyme og dele erfaringer, stille spørsmål og få råd om utfordringer med gjeld, budsjett og økonomisk stress.
– Vi håper det vil skape bedre forståelse for et fenomen som er utbredt, men ofte skambelagt, sier Linda Berg-Heggelund, generalsekretær i Mental Helse.
– Vi mener det er viktig å gjøre flere bevisst på hvordan gjeldsproblemer påvirker den psykiske helsen. Sammen med Bluestep Bank og Bank2 håper vi å styrke både forebygging og oppfølging, slik at flere får den hjelpen de trenger.
Heggelund peker i pressemeldingen på mangler i handlingsplanen for forebygging av selvmord:
– Ingen av tiltakene handler om fattigdom, betalingsvansker eller gjeld. Vi mener at Rask psykisk helsehjelp (RPH) må bli tilgjengelig i alle kommuner og må inkludere økonomisk rådgivning og støtte, sier Berg-Heggelund. •
Doner nå via Vipps til 12137 og bli med i arbeidet for bedre psykisk helse! Tusen takk for din støtte! Vennlig hilsen redaksjonen i Magasinet Psykisk helse.