Lukk

Helseprisen til Rådet for psykisk helse

For andre år på rad ble Helseprisen tildelt et av Rådet for psykisk helses prosjekter. «Forført av spriten» - en dokumentarserie om kvinner og alkoholavhengighet gikk til topps i 2017. Heder, ære og 50.000 kroner ble delt ut 5. desember.  

I Extrastiftelsens omtale av Helseprisen for 2017 kan vi lese at: «Helseprisen 2017 går til et prosjekt som har imponert juryen med sin åpenhet og sin virkelighetsnære tilnærming til en stor – og tabubelagt – helseutfordring i Norge. Prosjektet har nådd bredt ut og juryen mener prosjektet er både ekte, sant og reelt, i sin måte å la helt vanlige mennesker, få fortelle sine sterke historier».

«Forført av spriten» vant Helseprisen 2017. F.v. jurymedlem og prisutdeler Tone W. Trøen, prosjektkoordinator i Rådet for psykisk helse, Charlotte Elvedal, regissør Karianne Førland Vennerød, prosjektleder Tore Buvarp og generalsekretær i ExtraStiftelsen, Hans Christian Lillehagen. (Foto: André Skjelin)

Helseprisen 2017

«Forført av spriten» vant Helseprisen 2017. F.v. jurymedlem og prisutdeler Tone W. Trøen, prosjektkoordinator i Rådet for psykisk helse, Charlotte Elvedal, regissør Karianne Førland Vennerød, prosjektleder Tore Buvarp og generalsekretær i ExtraStiftelsen, Hans Christian Lillehagen.

(Foto: André Skjelin)

Snakkes lite om

— Å ha alkoholproblemer er et forbausende stort tabu, og det snakkes på mange måter mindre om enn annen rusavhengighet, sier prosjektkoordinator i Rådet for psykisk helse, Charlotte Elvedal, som er strålende fornøyd med både prosjektet og prisen. 

— Tausheten er kanskje aller størst blant kvinner, det ble også antydet i programmet «Helene sjekker inn» da hun besøkte Trasoppklinikken nylig. Derfor er det ekstra sterkt at Tore Burvarp, Karianne Førland Vennerød og de andre som står bak serien har fått fem modige kvinner til å fortelle så åpnet om seg selv og sitt alkoholmisbruk. Det er viktig å vise at dette er noe som kan berøre oss alle, alkoholbruk er så tett på de fleste av oss, sier Charlotte Elvedal.  

Charlotte Elvedal med diplomet for Helseprisen 2017

Diplomatisk prosjektkoordinator

Charlotte Elvedal med det ferske diplomet for Helseprisen 2017

(Foto: Rådet for psykisk helse)

Åpenhet kan redde liv

— Denne formen for åpenhet kan redde liv, sier Tove Gundersen, generalsekretær i Rådet for psykisk helse om en forhåpentlig smitteeffekt etter helseprisvinneren "Forført av spriten". 

— Det er av stor betydning at flere får kunnskap om at alkoholavhengighet er et helseproblem i økende omfang. Vi mener det er avgjørende at folk tør å stå fram,  og at konsekvensen vil være at flere ber om hjelp tidligere, avslutter Tove Gundersen. 

Se serien «Forført av spriten» her.

Det er i skrivende stund ikke besluttet hva prisen på kr 50.000,- skal brukes til.

Del på sosiale medier