Etter to delvis nedstengte høytider går vi en tredje jul i møte der skam og skuffelse for noen vil ta stor plass. Det er nedgangstider i Norge, og flere enn før må ty til matposer, veldedighet og nødhjelp for å i det hele tatt ha mat på bordet i denne tiden. Mange går en blytung tid i møte. Vi kan føle at vi er helt alene om problemene, men mange er i denne situasjonen nå.
Antallet mennesker som sliter økonomisk stiger over hele landet, og de sterkt økte prisene på mat, strøm og lån har mye med saken å gjøre. For langt flere enn før er høytiden en økonomisk belastning som har påført stress over tid. Hvordan skal jeg få råd til både gaver og julemat og hva blir strømprisen i romjulen når mat skal lages og rom varmes opp i døgndrift? Frelsesarmeen er blant dem som opplever et økt trykk og mange nye fjes. I deres IPSOS- undersøkelse oppga over en fjerdedel at de gruet seg til jul. Halvparten av dem opplevde at pengene ikke strakk til. Videre vet vi at mange må feire alene selv om de gjerne ville vært en del av et fellesskap.
Det å oppleve fattigdom kan i seg selv gi deg en følelse av å stå alene utenfor, mens det å oppleve fattigdom i hemmelighet er en grunnleggende ensomhetsfølelse mange vil bale med i år. Selv om det er en formidabel økning i folk som ber om hjelp på blant annet finn.no og i sosiale medie-grupper, vet vi at svært mange som ikke har erfaring med ressursknapphet nå sitter med en stor klump i magen og lurer på hvordan i de skal klare å få i land jul og en mager januar. Familier og venner skal fungere sammen over tid, mens mat og gaver organiseres og skal finansieres. Vanskelige relasjoner blir satt på prøve, og potensialet for skuffelse er stort.
Rutiner er krykkene våre i kriser, og hvis vi gruer oss til jul er det lurt å ha en plan for hvordan vi skal gjennomføre den. Uansett om man feirer ufrivillig alene eller føler seg ensom i et hav av folk, er det flere kjøreregler som kan gjøre feiringen lettere.